Nya standarder ska säkra jämställdhet och mångfald

Standarder Den nya standarden ISO 53800 ska säkra jämställdhet inom organisationer. Nu tas också en ny ledningssystemstandard med samma syfte fram. Ulrika Edholm på Sis tror att den kan ha ännu större betydelse.

Nya standarder ska säkra jämställdhet och mångfald
Ulrika Edholm Foto: Stockadobe och Sis

När Kvalitetsmagasinet når Sis projektledare Ulrika Edholm förklarar hon att hon är nöjd över lanseringen med ISO 53800:2024: Riktlinjer för främjande och genomförande av jämställdhet och kvinnors egenmakt, och att hon hoppas att den ska bli ett bra stöd när man tar fram riktlinjer och jämställdhetsmetoder. Nu har hon dock fullt fokus på nästa jämställdhetsprojekt; ledningssystemsstandarden ISO 37401.

– Vi hade en förhoppning om att ISO 53800 skulle bli bredare än slutresultatet, men det var många inblandade experter och det blev en hel del givande och tagande i arbetsprocessen. Den nischades ner till kvinnors egenmakt. Med den kommande ledningssystemsstandarden hoppas vi kunna få till ett bredare grepp, säger hon.

I en tid när många länder backar i frågor som rör jämställdhet mellan könen likväl som mångfaldsarbete och integration, får dessa områdens standardiseringsarbete en tyngre betydelse än på väldigt länge, förklarar Ulrika Edholm.

Flera tydliga drivkrafter

Det handlar inte enbart om att motverka diskriminering utan även om att höja organisationernas egna värdeskapande.

– Ålder, kön, etnicitet, utbildning, alla dessa parametrar berörs av den kommande ledningssystemstandarden. Här kan företag visa på att de både blir mer effektiva, kompetenta och innovationsdrivande genom att ha mångfald i sina team. Man förstår också sina kunder bättre och kan bredda sin marknad, säger hon.

Att ta fram jämställdhetsstandarder är dock inte en självklarhet för världens alla stater och samhällen. Standarden har tagits fram av experter från hela världen, även från länder med tydliga reaktionära system, exempelvis Saudiarabien, Indien och Brasilien.

– Det finns tyvärr krafter i vår omvärld som motarbetar de här frågorna, vilket har lyst igenom ibland. Exempelvis i textförslagen att man ser kvinnor som offer som ska skyddas av den mansdominerade världen, och inte som jämlikar som kan stå upp för sig själva.

Större engagemang krävs

Ulrika Edholm understryker att de flesta hon har mött som deltar i expertgrupperna trots allt är progressiva och positiva till jämställdhetssatsningar. Men det är ingenting vi ska ta för givet, därför efterlyser hon företag och organisationer som vill medverka i arbetet med att ta fram ISO 37401.

– Vi kan inte sitta på läktaren när den här typen av standard tas fram. Då riskerar den att bli tandlös. I värsta fall blir det en symbolisk produkt som kanske inte stärker mångfald och jämställdhet i praktiken, säger hon, och tillägger:

– Ju tidigare man som intressent anmäler sig till att medverka i arbetet med standarden, desto mer inflytande kan vi få som land. Vi ligger långt fram i Sverige vad det gäller jämställdhet, men vi ska inte luta oss tillbaka för det.

Ulrika Edholm uppmanar företag och organisationer som är intresserade av de här frågorna att höra av sig, hon vill gärna berätta mer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.