Nytt program ska säkra jämställt ledarskap hos ledande mäklarbyrå

Social hållbarhet Att ha många kvinnliga mäklare är inte gott nog, det behövs också fler kvinnor i ledarposition. Så resonerade Fastighetsbyrån, som nu lanserar ett helt nytt digitalt mentorprogram för att locka fler kvinnliga anställda att bli ledare.

Nytt program ska säkra jämställt ledarskap hos ledande mäklarbyrå

Linda Nyström är hr-chef på Fastighetsbyrån och en av de som har arbetat mest intensivt med mäklarbyråns nya initiativ. Hon ser mentorprogrammet som en mångfasetterad satsning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi vill såklart att ledningen ska spegla både våra kunder och våra anställda. Vi arbetar ständigt med jämställdhetsfrågan och ser att även om ökningen av kvinnliga chefer delvis sker organiskt – i och med att vi har många kvinnliga mäklare – så behöver vi också satsa lite extra för att säkra ett jämställt ledarskap framledes, säger hon.

Idén om mentorprogram föddes efter en undersökning där bolagets sittande kvinnliga chefer djupintervjuades.

– Vi frågade dessa chefer om vad de tror skulle ha underlättat för dem när de sökte sig till sina chefspositioner. Syftet var att undersöka vilka som är de största utmaningarna för kvinnor i en så pass mansdominerad bransch som mäklarbranschen faktiskt är, och svaren var ganska entydiga, säger hon.


Hjälp att navigera

Det de flesta kvinnliga cheferna vittnade om var att de hade mått bra av en mentor. Någon med erfarenhet som kunde hjälpa dem navigera rätt och peppa i lägen av osäkerhet.

– Då började vi genast kolla på hur vi kan lösa det från centralt håll så att det inte skulle bli alltför mycket logistik, och kom i kontakt med Mentorbank som hjälpte oss att ta fram en digital plattform. Vi har redan fått in 25 mentorer i vår mentorbank och söker nu kvinnliga adepter, säger hon.

Utöver att applikationen erbjuder digitalt processtöd i mentorskap ger den också en faktabaserad uppföljning, så att fastighetsbyrån kan se effekterna av den.

– Jämställdhetsarbetet handlar i grund och botten om vilken typ av företag man vill vara. En mer jämställd ledning skapar både bättre kultur men också konkreta resultat, eftersom vi då får in fler perspektiv och bredare kompetens i ledningsgrupperna, säger Linda Nyström.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste