Kontorsinredning – välj rätt golvlampor till ditt kontor

Sponsrat av Puffer Golvlampor är ofta en perfekt detalj i såväl hemmet som på kontoret, och de har flera användningsområden. Golvlampan kan vara en snygg inredningsdetalj, oavsett om den är tänd eller släckt, men den kan även vara en effektiv ljuskälla eller ge ett stämningsfullt sken.

Kontorsinredning – välj rätt golvlampor till ditt kontor

Att välja rätt golvlampa till kontoret kan kännas svårt, men egentligen handlar det bara om att fundera över syfte och placering. Ska den främst vara en snygg inredningsdetalj så är det förstås designen man fokuserar på, medan andra saker kan ha större betydelse om man letar efter en effektiv eller stämningsfull belysning.

Typer av golvlampor

Även om man redan vet att man behöver en golvlampa så behöver man fundera på vilken golvlampa man behöver. Här finns det tre alternativ till snygga golvlampor: klassisk golvlampa, uplighter och båglampa.

Såväl utformning som funktion varierar mellan dessa tre. Den klassiska golvlampan har en fot, en lång och rak arm samt en skärm. Skärmen kan vara av till exempel tyg eller glas. Båglampor skiljer sig från dessa genom att de har en böjd ram, det här är alltså en golvlampa som lutar sig framåt istället för att stå helt upprätt.

En uplighter gör precis det som namnet avslöjar, lyser uppåt. Detta kan framför allt vara effektfullt och snyggt, och ett bra alternativ när man framför allt vill ha ett stämningsfullt sken eller en snygg design. Många uplighters har även en mindre lampa längre ned på ramen som är böjd och lyser nedåt, perfekt när man behöver punktbelysning – till exempel vid läsning, handarbete och liknande.

Material och design

Även om designen till stor del hänger ihop med modellen så finns det även andra variationer i designen, och såväl design som material handlar till stor del om preferenser. Fundera alltså framför allt över vad du tycker är snyggt, men även över vad som passar in i ditt hem – eller närmare bestämt precis där lampan ska placeras.

Att matcha lampan med övrig inredning är förstås ett vinnande koncept många gånger. Om man däremot redan har ett väldigt matchat rum med många liknande föremål och detaljer, då kanske man istället vill ha en lampa som sticker ut.

Materialet kan förstås även hänga ihop med kvalitet, så om man vill investera i en högkvalitativ lampa så kan det också vara viktigt att tänka på kvaliteten när det är dags för materialval. Mässing, metall och nickel är material som ofta är hållbara.

Även lampskärmen kan vara av enklare eller hållbarare material.

Energiförbrukning

Många föredrar energisnåla lampor, kanske främst av ekonomiska skäl. Även för lampor finns energiklasser, och dessa är samma som för annan elektronik. A++ är en mycket energieffektiv energiklass, medan C innebär en högre energiförbrukning.

Förutom energiklassen bör man även fundera över vilken lampa man använder, då vanliga glödlampor drar mycket ström, medan LED-lampor är ett energisnålt alternativ som förbrukar hela 90 procent mindre energi. Dessutom har LED-lampor flera fördelar, till exempel att de ger ett mysigt sken och rätt ljusstyrka. Att använda LED-lampor är alltså ett bra val om man vill ha en extra energisnål golvlampa på kontoret.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste