Pontus Bodelsson mest önskade talaren

Förändringsledningsdagen Läsarnas val av talare på Kvalitetsmagasinets nya konferens Förändringsledningsdagen föll på Pontus Bodelsson, tidigare vd bland annat på Sydsvenskan och författare till ”Ledarskap för förändring – Mina 79 bästa misstag”. Totalt kom förslag på 43 talare från våra läsare.

Pontus Bodelsson mest önskade talaren
Pontus Bodelsson röstades fram som talare på Förändringsledningsdagen. Foto: Åsa Siller

Förändringsledningsdagen är ett samarbete mellan Kvalitetsmagasinet och Vd-tidningen som utges på samma förlag. Fokus på konferensen, som genomförs den 3 mars 2020, ligger på hur man genomför förändringar i verksamheter och framgångsrikt och får med sig medarbetarna.

Intresset har hittills vara oväntat stort och mer än 200 deltagare beräknas komma. Ett nytt grepp har också varit att låta läsarna av de bägge arrangerande tidningarna rösta fram talare till en programpunkt. Valet föll på Pontus Bodelsson.

Pontus Bodelsson har varit vd för fem bolag. Hans lärdomar kommer främst från dem, men också från dotterbolag och olika styrelseuppdrag. Vd- jobben har han haft för reklambyrån Mor, internetundersökningsföretaget QuickWise, Nationalencyklopedin, Helsingborgs Dagblad och HD-Sydsvenskan och e-hälsoföretaget Min Doktor.

Intensiv förändring

Det gemensamma för samtliga organisationer som han varit verksam i är att de varit under intensiv förändring eller utmanat de traditionella branschspelarna. Samtliga bolag har också på något sätt påverkats av digitaliseringens möjligheter och hot där stark strukturell förändring ställt hårda krav på omställning.

– Förändringarna blev framgångsrika, men jag gjorde många misstag på vägen som jag vill dela med mig av.

Han betonar att en organisation där ingen vågar göra misstag inte kommer att utvecklas.

– Det är ofta när man försöker skapa något nytt som misstag sker och dessa kan ge viktiga lärdomar. Alla medarbetare måste veta att det inte är skamligt att misslyckas om man testar något nytt. Då är det mer pinsamt om man framställer sig själv som felfri.

Pontus Bodelsson tycker att det inom näringslivet idag talas för mycket om riskminimering. Hellre anammar han då Winston Churchills filosofi. ”Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.”

Se korta filmer om några av Pontus Bodelssons misstag.

Sätta i system

Han menar att användande av misstag också går att sätta i system.

– Misstag är värdefulla om man bara tar sig tid att reflektera över dem och man kan lära mycket genom att lyssna till andras misstag och skapa en kunskapsbank kring dem. Men för att lyckas med detta måste det finnas tillit i organisationen så att medarbetare vågar berätta om sina misstag för varandra.

Under Förändringsledningsdagen kommer han att prata om hur vi kan skapa positiv förändringskraft ur våra misstag, hur kultur och värderingar hjälper oss att uppnå en strategi och hur vi bygger tillit och glädje för att nå våra mål. Enligt honom är erfarenhet att känna igen misstag och han har begått många under sina 20 år som vd i fem olika företag. Misstag kan skapa en positiv kraft och han bjuder här på sina bästa misstag och de lärdomar de lett till. Föredraget bygger på hans böcker ”Ledarskap för förändring – Mina 79 bästa misstag” och ”Management by Glädje”.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.