Psykisk ohälsa får sjuktalen att öka

Hälsa Stress och psykisk ohälsa får sjuktalen att växa. De gick dock ner under pandemiåren, visar Försäkringskassans statistik.

Psykisk ohälsa får sjuktalen att öka
Foto: Adobe Stock

Sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa ökar stadigt och står i dag för nästan hälften av alla sjukskrivningar. Stress är en av de främsta orsakerna, som till exempel utmattningssyndrom. Mellan juli 2019 och juli 2022 ökade stressrelaterade diagnoser med 13 procent, från 31 600 till 35 800 stycken. 79 procent av dessa sjukfall utgörs av kvinnor.

Under pandemiåren 2020 och 2021 minskade mängden sjukdomsfall som berodde på stress och psykisk ohälsa. Ökningen som nu syns har alltså skett det senaste året. Varför stressrelaterade sjukskrivningar minskade under pandemin kan ha flera möjliga orsaker, enligt Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan:

– Många kunde arbeta hemifrån och fick lättare ihop sin vardag eller var permitterade och behövde inte sjukskriva sig. Sedan gjordes ju heroiska insatser av många med samhällskritiska yrken under pandemin, exempelvis inom sjukvården, men brist på återhämtning tar till slut ut sin rätt, säger han i en kommentar.

Förebyggande arbete viktigt

Vilka rehabiliteringsåtgärder som fungerar för sjukskrivna för psykisk ohälsa behöver utforskas mer. Däremot har det länge varit känt att det är viktigt med ett förebyggande arbete, påpekar Ulrik Lidwall:

– Framförallt ser vi att ett systematiskt arbetsmiljöarbete – där man fångar upp risker tidigt och sedan på ett systematiskt sätt agerar för att minska dessa risker – verkligen fungerar. Det är det bästa för både medarbetaren som inte blir sjuk och även för arbetsgivaren som kan behålla sin anställda, säger Ulrik Lidwall.

Antal pågående sjukfall med diagnos F43 (som står för anpassningsstörningar och reaktion på stress) har ökat under de senaste åren. Foto: Försäkringskassan
Antal pågående sjukfall med diagnos F43 (som står för anpassningsstörningar och reaktion på stress) har ökat under de senaste åren. Foto: Försäkringskassan

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.