Samhällsansvar = lönsamhet

Att tänka på samhällets välbefinnande parallellt med traditionella affärsmål som vinst och försäljningsökning får man ett positivt bokslut. Ikeas tidigare vd delar generöst med sig av sina tips i en ny bok.

Anders Dahlvig jobbade som vd på Ikea i tio år. Under den tiden ökade Ikeas genomsnittliga försäljning med elva procent och personalstyrkan växte med 70 000 medarbetare. men det var inte bara jakten på vinst som gav så goda resultat. Istället pekar han på ett brett samhällsengagemang som framgångsrecept.

I boken Med Uppdrag att växa, som ges ut av Studentlitteratur, delar han med sig av 26 års erfarenheter i koncernen. Budskapet är att tänka på samhällets välbefinnande jämte mål som vinst. Det ger både ett tjockt och glatt bokslut och stärker företagets rykte och image. Dessutom menar han att företaget blir konkurrenskraftigare på lång sikt då det både kan möta konsumenternas krav och förväntningar och bli en global förebild.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.