Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Svenska företag ligger efter i digitaliseringen

Digitalisering Det är offentlig sektor som går i täten för den digitala omställningen. Medan Sveriges totala digitaliseringsindex når 38 procent är motsvarande siffra för offentlig sektor hela 52 procent.

Svenska företag ligger efter i digitaliseringen
Shutterstock

Attestering av fakturor och tidrapportering är de områden där svenska verksamheter har kommit längst med sin digitalisering. Betydligt sämre placerar sig automatisering av nyckeltal, inkommande fakturor och reseräkningar, där siffran som mest når 30 procent.

Att offentlig sektor ligger så långt före vinstdrivande företag är anmärkningsvärt, tycker Carola Lissel, vd för Visma Software som ligger bakom rapporten.

– När manuell handläggning reduceras och ledtider kortas sparas både tid och pengar. Att både reseräkningar och inkommande fakturor har så pass låg digitaliseringsgrad är förvånande eftersom de är enkla att automatisera och sparar in mycket arbetstid, säger hon.

Om undersökningen

Vismas Digitaliseringsindex bygger på en ranking från 1 200 vd:ar och ekonomichefer inom svenskt näringsliv och offentlig sektor gällande organisationens digitaliseringsgrad.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.