Ny smittskydds-standard för arbetsplatser

Standard Det internationella ledningssystemet för arbetsmiljö, ISO 45000-serien, har utökats med ny information om hur organisationer ska förebygga, kontrollera och hantera infektionssjukdomar.

Ny smittskydds-standard för arbetsplatser
Foto: Stockadobe

Ingen går och längtar efter att en ny pandemi lik covid-19 ska inträffa. Men om så skulle ske behöver vi vara bättre rustade än då. Pandemin visade hur viktig en arbetsplats hantering av infektionssjukdomar kan vara för att undvika smittspridning – och nu finns en ny standard som ska underlätta detta.

ISO 45006 är en ny internationell standard som vägleder hur en organisation ska förebygga, kontrollera och hantera infektionssjukdomar.

Den är en del av ledningssystemet för arbetsmiljö, som tusentals organisationer använder för sitt systematiska arbetsmiljöarbete. I den internationella arbetsgruppen där standarden togs fram, var Sverige representerade av Liza Radon på Ericsson.

– Denna standard och vägledning skulle ha varit ett stort stöd för oss arbetsmiljöstrateger att luta sig emot när Covid-19 pandemin bröt ut i mars 2020. Det kändes viktigt att kunna vara med och påverka innehållet, säger hon i ett pressmeddelande.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.