Tillväxtverket har fått i uppdrag att öka 54 statliga myndigheters kunskap om förenklingsarbete samt erbjuda stöd i deras förenklingarbete. Det meddelade regeringen i mitten av november.
Uppdraget innebär bland annat att Tillväxtverket ska :
- Ge myndigheterna möjlighet att föra dialog och utbyta erfarenheter med varandra.
- Skapa en plattform för samverkan mellan de berörda myndigheterna.
- Arrangera minst två tillfällen där myndigheterna kan träffas.
- Främja erfarenhetsutbyte kring förenklingsarbete.
Uppdraget är en del av regeringens förenklingspolitik, som syftar till att stärka svensk konkurrenskraft genom att bland annat minska företags regelbörda och administrativa kostnader.
Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2025.
Vad är
Förenklingsarbete?
Regeringen definierar förenklingsarbete som en integrerad del av myndigheternas verksamhet, med syftet att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader samt att förbättra bemötande och service gentemot näringslivet. Förenklingsarbetet omfattar två huvuddelar:
- Regelförenkling: Detta innebär att förenkla lagar, förordningar och föreskrifter för att göra dem mer lättförståeliga och hanterbara för företag.
- Underlätta efterlevnad: Det handlar om att skapa bättre förutsättningar för företag att följa regler, vilket kan inkludera digitalisering av ansökningar, minskning av handläggningstider genom effektivisering av interna processer, samt utveckling av tydlig information och vägledning till företag inom specifika områden.