En ny bild av rektorskapet

Skola Ett omöjligt uppdrag som ingen vill ha, få söker till och många säger upp sig ifrån, det är den traditionella bilden av rektorsyrket i svenska medier. Men stämmer det med verkligheten?

En ny bild av rektorskapet

Engagerade rektorer, skickliga lärare, elever med höga förväntningar och en förvaltning som sätter tydliga mål. Många behöver prestera på topp om skolans resultat ska förbättras. Inte minst gäller det landets rektorer. Med boken Rektor, möjligheternas chefsjobb vill SKL lyfta fram en mer positiv bild av rektorskapet genom att visa skolan som en hemvist för dynamiska visioner, livslångt lärande och ett av Sveriges mest utvecklande chefsjobb.

– Vår nya skrift uppmärksammar rektorsuppdragets många möjligheter och sprider inspirerande exempel, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL

Under året vill SKL lyfta fram rektorns roll för att utveckla skolan.

– Det är inte så att en bra rektor är viktigare än en bra lärare, eller tvärtom. De behöver varandra. Det är bra att lärarens avgörande roll i klassrummet lyfts fram på sistone. Men vi får heller inte glömma ledarskapets roll för att ge läraren rätt förutsättningar, säger Per-Arne Andersson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.