6 punkter för en ostörd ledighet

Semester Ju bättre förberedd, desto mer avkopplande blir semestern. Här är sex saker för chefer att bocka av innan sommarhatten åker på!

6 punkter för en ostörd ledighet
Snart är det semester. Men först några saker att bocka av. Foto: Stock Adobe

Snart är det dags för semester, och aldrig är väl skrivbordet så överhopat som just då? Inte minst ska ledigheterna förberedas. En smidig övergång till semesterläget kräver som bekant en del förberedelser, och kanske har du redan checkat av det mesta. Men här får du en lista som påminner om bra saker att tänka på inför ledigheten. Inte minst som en service till medarbetarna som är på plats och håller ställningarna under din frånvaro!

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
  1. Påminn medarbetarna om fördelarna med er arbetsplats. Sommaren är en tid då beslut om att byta jobb brukar växa fram. Vill du behålla dina goda medarbetare så kan du passa på att lyfta vad ni åstadkommit under året, och upplysa om spännande aktiviteter som är planerade för hösten. Så blir det lättare för dem att fatta beslutet att stanna.
  2. Begär och boka in din ledighet, hitta ersättare som täcker för dig under dessa dagar och informera kollegorna om när och hur länge du är borta. Om dina ersättare är väl förberedda minskar risken för plötsliga problem som kräver att du rycker in under semestern.
  3. Påminn om och godkänn dina medarbetares semesteransökningar. Många väntar in i det sista med att välja vilka dagar de ska ta ut.
  4. Har du några pågående ärenden, affärer eller projekt som måste rulla på under sommaren? Kontakta berörda kunder eller kompanjoner som kan förväntas söka dig, och kommunicera datumen för din bortavaro samt ge dem kontaktuppgifter till dina ersättare. Instruera också ersättarna så att de är känner sig beredda att ta över rodret i din frånvaro.
  5. Bestäm hur tillgänglig du ska vara under semestern, om och när du ska gå in och beta av jobbmejlen. Kanske har du inte förmånen att kunna vara helt urkopplad under sommaren; ett bra mellanläge kan i så fall vara att boka in några halvdagspass under juli och augusti.
  6. Skriv din personliga att-göra-lista för när du kommer tillbaka. Har ledigheten gjort sitt kan det vara svårt att minnas vad som måste prioriteras när du är igång igen. En given punkt är: slå av autosvar på mejlen. För den glömmer du garanterat på.

Källa: Personio m fl.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.