Vem du är tillsammans med påverkar din lön

Löneutveckling Att kvinnors löneutveckling påverkas av att få barn har det skrivits mycket om. Men vem man är ihop med påverkar också, visar en ny svensk-kanadensisk studie.

Vem du är tillsammans med påverkar din lön
Charlotta Melander har studerat hur lönen påverkas av vem man är ihop med. Foto: Anna Hållams

Finns det några ekonomiska fördelar att som högutbildad välja en partner som också är det? Det är själva huvudfrågan i den studie som Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School, gjort tillsammans med Richard Florida och Karen King vid University of Toronto.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Under en tioårsperiod har de har granskat alla individer i Sverige i åldern 23–39 år. Och de presenterar några spännande fynd.

En högutbildad person får generellt bättre lön om hen är ihop med en annan högutbildad. Men det gäller framför allt för kvinnor. För män gäller det så länge de inte har barn ihop.

Olika beroende på var man bor

Då uppstår nämligen nästa dilemma: om båda föräldrarna har lika hög status på jobbet är kraven på jämställdhet högre och det inte lika självklart att kvinnan tar det tyngre lasset – alltså kan männen få en sämre ekonomisk utveckling, menar forskarna.

Men ingen regel utan undantag. För det här gäller inte i storstäderna. Där får männen snarare en positiv löneeffekt när de får barn med en annan högutbildad person. Där är det fler män med samma förväntningar på sig.

– Självklart är det så att det finns jämställda förhållanden utanför städer likväl som det finns väldigt ojämställda förhållande i städer. Men trots allt tycks det finnas en relation mellan vem du lever med och var du bor – framför allt om du är man, säger Charlotta Mellander i en kommentar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.