Ingenjörsinriktningarna som ger bäst löneutväxling

Skola Många blivande studenter har i dagarna skickat in sina ansökningar till höstens olika högskoleutbildningar. Men vilken typ av ingenjörsutbildning lönar sig bäst att läsa? Hur ser löneläget ut efter examen? Färsk lönestatistik ger svart på vitt.

Ingenjörsinriktningarna som ger bäst löneutväxling
Industriell ekonomi lönar sig bäst att läsa. Foto: Stock Adobe.

Det är fackförbundet Sveriges Ingenjörer inom akademikerfederationen Saco som jämfört de genomsnittliga lönenivåerna i privat sektor per utbildningsinriktning upp till tio år efter examen, exklusive chefer. Underlaget består av cirka 15 500 svar från förbundets lönestatistik.

De civilingenjörer som har den högsta lönen är de som valt specialiseringen ekonomi och organisation, mer känd som industriell ekonomi. Medellönen inom den gruppen är 48 600 kronor i månaden. Därefter följer inriktningarna data, 44 800 kronor, och teknisk fysik, 44 100 kronor.

Bland högskoleingenjörer toppar inriktningen datateknik och elektronik med 41 200 kronor i månaden, följt av ekonomi och organisation (industriell ekonomi), 40 500 kronor, och materialteknik med 39 500 kronor.

De högre lönenivåerna för vissa grupper speglar sannolikt en högre efterfrågan på viss typ av ingenjörer, menar Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Men det kan också handla om var i landet de jobbar eller vilken typ av arbetsgivare som anställer ingenjörerna, säger hon i en kommentar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.