AI ska skapa säkrare flygtrafik

Forskare vid Mälardalens universitet (MDU) har tagit fram ett AI-system utvecklats som kan beräkna förseningar samt förutse faror och avbrott i flygtrafiken.

AI ska skapa säkrare flygtrafik
Även teknikleverantörer kommer att ha nytta av resultaten, menar forskarna. Foto: AdobeStock

Det är en prototyp för ett AI-system, ämnat för ATM-operatörer verksamma inom flygledning som ska hjälpa trafikledare att förutsäga och kommunicera störningarna till passagerare, piloter och flygledare, dels förhindra själva störningarna.

Utgår från karta

Inom ATM (Air Traffic Management) gäller det för operatörerna att optimera trafikflöden, upptäcka potentiella kollisioner mellan flygplan och ge vägledning för att undvika dem. AI-systemet är en förutsägande applikation som dels ger optimala lösningar till operatörerna, och förklarar även varför de är optimala.

Systemet är uppbyggt i en miljö med XAI (Explainable Artificial Intelligence), med pålitliga lösningar som är lätta för operatörerna att förstå. Det använder en 2D/3D-karta för att visualisera alla möjliga lösningar, lyfter fram det bästa alternativet och ger vägledning till piloter eller flygledare för att upprätthålla säkert avstånd mellan flygplan.

Input från användare

Forskarna har intervjuat de tilltänkta användarna under utvecklingen av AI-systemet, och tagit med deras synpunkter under arbetsprocessen.

– Projektresultaten förbättrar funktionaliteten, acceptansen och tillförlitligheten hos AI-system i allmänhet, men uppfyller också globala mål som förbättring av industri, innovation och infrastruktur i samhället, säger Mobyen Uddin Ahmed, professor i artificiell intelligens på MDU.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste