Att överträffa sig själv

Det kostar på att genomföra en förbättring och varje verksamhet som väljer att kosta på sig det kommer att kunna ta hem priset. Det är däremot stor skillnad på att känna till priset du kan få för en förbättring, jämfört med att känna på kostnaden. Vet ni vad som är högsta priset? Vilka vill ni ska stå där på prispallen? Vissa tar ju priset! Det får mig att tänka på rabatter. Det har nämligen hänt att jag omedvetet rensat bort grodden till en planta och då gett större utrymme för ett ogräs att växa vidare som just då såg mera praktfull ut. Det som såddes blev därför inte det som fick växa. En del verksamheter ändras så mycket så att de blir FÖR ändrade. Att kunna gallra rätt för att lyfta in innovationer är en konst eftersom vissa idéer, produkter och tjänster behöver lite längre tid på sig för att blomstra. Om de rycks bort för tidigt så kommer vinsterna aldrig kunna skördas. Anspråkslösa groddar kan växa till en framtida kärnverksamhet. Hur ser era rabatter ut? Vad är på tillväxt? Finns det ogräs som ser snyggt ut men som tar för mycket plats och näring?

Utveckling innebär förstås en viss avveckling. Det kan till och med upplevas som om själva kärnan i en verksamhet håller på att opereras bort. När det allra innersta har gjort sitt yttersta så kan visionen behöva en renovering. Det brukar jag kalla för re-vision. Att ha regelbundna återkopplingar till visionen för att den ska vara levande och besjäla den vardagliga verksamheten. Nya frön kan då samtidigt gå i plantskola och växa på sig i små drivhus. Ett nytt sätt att driva verksamheten behöver ges tid att implementeras så att alla medarbetare på ett naturligt sätt kan driva med varandra, ibland uppströms Denna avveckling upplevs dessvärre ofta mer som något invecklat än utvecklat, åtminstone inledningsvis. Det finns ju, som ni redan vet, vissa faser som främst upplevs som fasor. Jag är till exempel alltid säker på mina åsikter. Jag vet vad jag tycker och jag vet även varför… ända tills jag ändrar mig. Oftast beror det då på att jag fått nya kunskaper som gett mig nya insikter som integreras och blir solida i mina inre korridorer. Mina åsikter är så att säga solidariska med mina insikter. Som en av mina egna aforismer: ”En åsikt som baseras på en insikt har större utsikt att nå sin avsikt”

Jag arbetar med ordutredningar som skapar insiktslyftningar och sedan några år tillbaks så använder jag nästan aldrig orden utveckling, förändring och förbättring. Istället använder jag orden återvinning och förädling för att förstärka budskapet att det går att använda de resurser som finns och förädla dem. Att få återvinna och förädla både medarbetare och verksamheter är det bästa med mitt arbete. Det sämsta är att jag överträffar mig själv varje vecka. Det vill säga, jag träffar mig själv lite för ofta. Nya perspektiv är nyttiga för varje verksamhets förädling så därför ser jag till att träffa andra så ofta som möjligt. Hoppas vi ses snart!

Anna Källdén är ”Ordläkare” på utbildningsföretaget Naturligt-Vis

anna@naturligt-vis.com www.naturligt-vis.com

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.