Även ögon har öron

Enligt ny forskning kan stressupplevelsen av ljud på arbetsplatsen upplevas mindre om ögonen samtidigt får vila i en lugnande miljö.

Även ögon har öron

Surrande kollegor, en fläkt som slår av och på, brummande skrivare eller telefoner som ständigt ringer. Det finns många ljud i ett kontorslandskap som kan uppfattas som störande. Men det är inte bara ljudet som spelar in. Daniel Västfjäll, forskare vid Chalmers i Göteborg, har undersökt hur människor kan uppfatta ett och samma ljud på helt olika sätt genom att erbjuda dem olika bildupplevelser i anslutning till ljudet, skriver sajten suntliv.nu.

När försökspersonerna utsattes för ett ljud i ett trist och kalt kontor upplevdes ljudet som mer stressande än om samma ljud spelades upp i ett kontor utsmyckat med mycket växter och vackra bilder. Ett brusande ljud visade sig uppfattas mer stressande när det spelades upp till bilderna på ett pappersbruk, än om bilder på ett vattenfall visades.

– Detta ska man nu försöka dra nytta av i ett trafikbullerstört område i göteborgsförorten Mölndal. Kommunen ska sätta upp stora skärmar längs E6an som visar rörliga bilder av vattenfall, för att få människor att koppla ihop suset med någonting positivt, berättar Daniel Västfjäll för suntliv.nu.

Ett knep för att minska ljudstressen på en arbetsplats kan vara att maskera störande ljud med andra, trevligare ljud. Men det hjälper inte att köpa in en brusande fontän till kontoret, efter tio minuter börjar även det ljudet bli störande. Daniel Västfjäll föreslår istället en aukustisk bubbla med en diameter på en meter runt varje arbetsplats. Där skulle varje medarbetare kunna samla egna positiva ljud omkring sig som en ljudsköld mot andras oväsen.

– Det är en billig möjlighet för varje medarbetare att expandera sitt rum och öka sin frihet. Det kanske låter som science fiction, men tekniken finns här redan, säger Daniel Västfjäll till suntliv.nu.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.