Beteendeträning ska höja säkerheten

Säkerhet Skogsmaskinstillverkaren Komatsu Forests senaste steg för säkerhet på arbetsplatsen är att förändra tankemönstret hos de anställda. Målet är att implementera en riskmedvetenhet hos arbetarna.

Beteendeträning ska höja säkerheten

Komatsu Forest i Umeå tar nya tag för att stärka säkerheten på arbetsplatsen. Den obligatoriska introduktionskursen i säkerhet för nyanställda ska genom ett så kallat Safety Center demonstrera konsekvenserna av stress på jobbet och oförsiktighet med verktyg. I centret får man en målande illustration av vilken skada de mest riskabla verktygen kan åstadkomma samt en genomgång i vilken mentalitet som kan leda till olyckor. De anställda får även öva på att vara uppmärksamma och identifiera potentiellt riskfyllda situationer. Målet är att utveckla ett riskmedvetet beteende hos personalen.

– Utifrån arbetsmiljöverkets föreskrifter för säkerhet gör vi mer än vad som krävs av oss som organisation. Men vi gör ändå illa oss, och vi ser att det är beteendet som måste ändras. Därför har vi börjat jobba med människor på ett sätt som får dem att faktiskt inte utsätta sig för faror, menar Petter Sundqvist, safety manager på Komatsu Forest.

Sedan införandet för cirka 1,5 år sedan av de nya säkerhetsplanerna och ett Safety Center har inte antalet olycksfall minskat på företaget. Däremot har rapporteringar av potentiellt riskabla situationer i enskilda anställdas omgivning ökat. Detta menar Petter Sundqvist visar på basen i ett förändrat tankemönster och på så sätt det första steget mot förändring.

– Vi har inte minskat antal olyckor men rapporteringen på tillbudssidan har ökat, det vill säga riskobservationen, säger han. Det är en önskad effekt för om vi kan åtgärda det redan på tillbudsstadiet blir det ju inte en olycka sedan.

De ska på samtliga arbetsstationer även sätta upp checklistor med risksituationer att bocka av för den anställde innan jobbet påbörjas varje morgon. Ambitionen är enligt Petter Sundqvist att synliggöra och repetera säkerhetstänket hos varje individ.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.