Bygg team med orkesterspel

Arbetsmiljö Att teambuilda med instrument och en orkester i centrum är ett nytt grepp som storföretag testat, liksom svenska handbollslandslaget. Bakom det ligger det faktum att musik till sin natur är samarbetsinriktad.

Bygg team med orkesterspel

Bakom metoden står musikterapeuten Sten Bunne och han har sedan 80-talet använt musik som redskap inom teambuilding samt grupp- och ledarutveckling.

– Orkesterspel är fantastiskt för det är en form av lagsport, men utan förlorande lag, säger han. På en arbetsplats märks det visserligen inte lika tydligt att laget är uselt, men jag vill påstå att resultatet är lika förödande. Ett större företag eller en organisation har väldigt många grupper som måste fungera ihop.

Enligt honom så skapas i varje organisation ett socialt mönster som gör att varje individ vet sin roll och position och härigenom skapar lugn. Men ibland har dessa mönster en tendens att få människor att känna sig inlåsta. Då är det hög tid att skapa en orkester.

Sten Bunne har använt metoden när han arbetat med många företag med goda resultat. Han har till och med skapat ett speciellt instrument som även den mest omusikaliske kan spela på för att ingen ska bli exkluderad.

– Musik är till sin natur samrbetsinriktad och puls och takt ökar känslan av samhörighet, säger han. Antalet sociala signaler mellan deltagarna blir fler och empatin hos musikanterna ökar.

Effekten blir att deltagarna blir ofta överraskande stark och kreativiteten ökar bara genom det faktum att man känner sig mer kreativ.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.