Dålig ljudnivå på jobbet stort problem

Varannan anställd har problem med dålig ljudmiljö på jobbet. Det visar en undersökning från Hörselskadades riksförbund, HRF.

Dålig ljudnivå på jobbet stort problem
Stock.xchng

Ljudstress har enligt blivit allt vanligare och HRFs rapport Kakofonien visar att 44 procent har svårt att höra vad andra säger på jobbet.

– Störande ljud är en bortglömd arbetsmiljöfråga. Regelverken är alldeles för svaga, säger HRFs ordförande Jan-Peter Strömgren, och påpekar att främst är arbetsplatser som förskola och skola som är drabbade.

Befria samtalet

Två av tre medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund tycker att ljudmiljön är ett problem varje dag varje vecka. Över hälften har ofta eller ibland svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Men även på kontor är problemen stora då 57 procent anser ljudmiljön störande.

HRF har nu dragit igång kampanjen Befria samtalet för att få arbetsgivare, fack, kommuner och arkitekter att börja tänka ljudsmart.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.