Därför är Täbyborna de nöjdaste kommuninvånarna

Offentlig verksamhet Täby kommun toppar listan över mest nöjda invånare. Det visar Statistiska centralbyråns årliga medborgarundersökning för 2022. Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) finns det flera förklaringar till resultatet.

Därför är Täbyborna de nöjdaste kommuninvånarna
Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun, är stolt över SCB-resultaten.

– Den viktigaste faktorn är nog att vi fokuserar på att ha hög kvalitet i kärnverksamheten. Kvalitetsfrågan ska genomsyra alla instanser, oavsett vem som är huvudman, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

Beredda att rekommendera Täby

Fyra helhetsfrågor beskriver enligt SCB invånarnas övergripande syn på kommunen. På frågan ”Vad tycker du om din kommun som en plats att bo och leva på” har 99 procent av invånarna svarat positiva svar. På frågan ”Hur tycker du att din kommun sköter sina olika verksamheter?” har 95 procent svarat positiva svar. 86 procent av kommuninvånarna uppger att de skulle rekommendera andra personer att flytta till Täby. Endast en tredjedel, 33 procent, svarar att de tycker sig ha inflytande och insyn i kommunens beslut – vilket ändå är topp fem av Sveriges kommuner.

– Vi lägger stor vikt vid service och bemötande. Invånarna ska känna att kommunen är till för dem, inte att de är till för kommunen, säger Erik Andersson.

Morot som ger högre kvalitet

Täby kommun har de senaste åren praktiserat Kvalitetspeng, vilket är en rörlig ersättning som utgår från att utföraren uppnår en viss kvalitet. Kvalitetspeng har införts inom förskolan, grundskolan, hemtjänsten, vård och omsorg. De som levererar en hög kvalitet får mer betalt. Erik Andersson tror att det är en av förklaringarna till att invånarna trivs.

– Skolan ska exempelvis erbjuda en kvalitativ utbildning, men också klockor som går rätt, rena toaletter och bra mat. Det kan tyckas självklart, men man måste se till att hög kvalitet inom så väl stort som smått alltid ligger i fokus.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.