I över 15 år har Sis arbetat med standardiseringsfrågor rörande innovationsledning. Bakgrunden är bland annat att innovationsfältet länge var så gott som oreglerat, utan en gemensam terminologi och processbeskrivningar. I höstas lanserades så den nya kravstandarden för innovationsledning ISO 56001.
– Vi har från Sveriges sida drivit på väldigt intensivt, och bidragit till att övertyga sekretariatet att utveckla kravdelen med. I början var några länder negativa till det då många ansåg att det inte går att ställa alltför tydliga krav på frågor som rör innovation, säger Jolanta Wallström, projektledare på Sis.
Till slut fick de svenska representanterna, tillsammans med bland annat Japan och Argentina, gehör från ISO. Förhoppningen med den nya standarden är bland annat att verksamheter ska få större förståelse för sina innovationsledningsprocesser, jobba mer systematiskt och få insyn i om de investeringar som görs inom innovation ligger i linje med verksamhetens mål.
ISO har även påbörjat arbetet med en helt ny standard som minimerar risken för att konsulter kallar sig innovationsledare utan att ha relevant kompetens. Med en standard som kan kopplas till en certifiering kommer man ännu längre i förbättringsarbetet, därför är Jolanta Wallström väldigt stolt över att också den nya nationella certifieringsordningen för just innovationsledning är klar. Den heter SIS/TS 560.
– Jag upplever att många verksamheter har nått en högre mognadsgrad kopplat till hur man uttrycker sig och arbetar med innovationsledning, säger hon.
Detta kommer på sikt att leda till mer systematiskt arbete med innovationsledning, bättre och tryggare upphandlingar, samt tydligare ansvar för olika typer av yrkesuppdrag inom innovationsledning, förklarar Jolanta Wallström.
– Vi är bland de första i världen med att göra en nationell kartläggning av det som är kopplat till certifieringar för organisationer i innovation. Nu kan SWEDAC ackreditera svenska certifieringsorgan inom detta, och därmed öppna för att redan nu certifiera svenska organisationer mot kravstandarden, säger hon.
Det kommer dröja ett tag innan en liknande process kommer att finnas på plats på ISO-nivå och gälla för samtliga länder, men Jolanta Wallström upplever att allt fler organisationer inser nyttan med att jacka i sina olika ledningssystem i varandra – snarare än att se på till exempel kvalitetsledning, hållbarhetsledning och innovationsledning som helt separata delar. Det bådar gott inför framtiden när man tänker i termer av integrerade ledningssystem, menar hon.
– Om man ser allt detta som olika delar av samma förbättringsarbete får man också större förståelse för den egna verksamhetens behov. Man kan dessutom resonera att ”om nu 100 länder tillsammans har tagit fram den här standarden kommer det sannolikt att ge oss kredibilitet om vi certifierar oss”, säger hon.
Alla kan ansöka om att ackreditera sig eller certifiera sig, men finns det några aktörer som du tycker att det är extra angeläget för?
– Svenska certifieringsorgan som vill utföra revisioner och utfärda certifikat i innovationsledning kan ansöka om ackreditering hos SWEDAC. Vi ser såklart väldigt gärna att alla organisationer som skyltar med att de arbetar med innovation också visar framfötterna när det kommer till att certifiera sig enligt ISO 56001. Det blir helt enkelt mycket mer trovärdigt då!