De vann Svenska Leanpriset

Lean Årets vinnare av Svenska Leanpriset har på fyra år höjt produktiviteten med 50 procent, minskat kundklagomålen med 60 procent och genomfört 3 600 förbättringar i verksamheten. Igår fick de ta emot folkets jubel.

Igår kväll utsågs skånska medicinteknikföretaget Nolato Meditech i Hörby och Lomma till vinnare av Svenska Leanpriset 2015.

– Det känns otroligt bra! Vi var en av sex finalister, men konkurrensen var hård så vi trodde nog inte att vi skulle ta hem det. Det var verkligen en överraskning, säger vd Johan Iveberg.

Nolato Meditech har arbetat med Lean i drygt fyra år och har utvecklat produktionssystemet Medical Excellence som kombinerar Leanprinciper och god tillverknings- och dokumentationssed (GMP & GDP). Arbetet har engagerat hela företaget, från vd och administration till försäljning, produktion och it. Det är också en av framgångsfaktorerna tror Johan Iveberg.

– Helheten gör att det blir en enorm kraft i arbetet. Vi har idag 25 olika förbättringsgrupper igång som har avsatt tid att jobba med förbättringar varje vecka.

Johan Iveberg berättar att han själv brinner för Lean och vet vilken effekt ett Leanarbete kan ge. Men motorn i arbetet har nu förflyttats, från ledningen ut till medarbetarna som själva driver arbetet framåt.

Resultaten talar också sitt tydliga språk, alla kvalitetsparametrar pekar åt rätt håll. Efter fyra år har 3 600 förbättringar genomförts. De har reducerat kundklagomålen med 60 procent, minskat kassationerna med 65 procent, en leveransservice på 99 procent och ökat produktiviteten med mer än 50 procent.

– Vi har inte heller haft en enda allvarlig olycka, säkerheten är en av våra viktiga områden, berättar Johan Iveberg.

Även på den administrativa sidan ser de förbättringar. Till exempel har de kortat ledtiden för månadsbokslutet med hälften genom att arbeta med Value stream mapping. Att vinna Svenska Leanpriset är en viktig milstolpe för företaget.

KM: Hur ska ni fira detta?

– Nu blir det tårta på fredag, sen får vi se. Jag är fortfarande lite omtumlad, säger Johan Iveberg.

Ur juryns motivering:

”Nolato Meditech har en lång tradition av ansvarsfullt företagande som kombinerar effektiv affärsverksamhet med etik, ansvar och miljöhänsyn. De har en tydlig vision, att bli världsledande genom att skapa en verksamhet i världsklass. Deras produktionssystem, Medical Excellence, med bas i värderingarna är deras ramverk för att utveckla verksamheten, i starkt samarbete med både kunder och leverantörer. Kulturbyggandet och förbättringsarbetet utvecklas vidare med hjälp av ledar- och medarbetardagar med kreativitet som ledord i lärandet. Nolato Meditech är ett inspirerande föredöme för alla typer av organisationer som strävar mot världsklass!”

Om Nolato Meditech

Utvecklar och tillverkar polymera produkter och system i nära samarbete med ledande kunder inom medicinteknik och läkemedel. Genom skapandet av ”Medical Excellence”, en kombination av Leanprinciper och god tillverknings- och dokumentationssed (GMP & GDP), har Nolato MediTech framgångsrikt skaffat sig en unik position på marknaden.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.