Det farliga antagandet – när ledningen tror att alla förstår

CHEFREDAKTÖRENS KRÖNIKA Tänk dig en chef som håller en briljant strategi-presentation. Powerpoints rullar, applåderna ljuder – och sedan? Tystnad. Inget mer händer.

Det farliga antagandet – när ledningen tror att alla förstår

Många chefer och ledningar går runt med en farlig illusion: att medarbetarna förstår företagets strategi bara för att den har presenterats. Kanske har man gjort en dragning på kickoffen, skickat ut ett eller flera mejl med vasst budskap eller publicerat en snygg sammanfattning på intranätet.

Men sedan då? Hur vet man att budskapet har nått fram? Hur vet man vilket budskap som har uppfattats? Frågorna som kan ställas är många, men svaren är ofta få.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Att höra eller läsa en strategi är inte samma sak som att förstå den – och det är definitivt inte samma sak som att tro på den eller vilja agera utifrån den. Ändå förväntar sig många ledningar just det.


Det osynliga gapet

Spelar det någon roll om strategin har förståtts i verksamheten? Som vana läsare av Kvalitetsmagasinet vet ni såklart svaret på den frågan. I praktiken innebär missad förståelse att verksamheten tappar kraften i sina egna medarbetare. Riktningen blir luddig, och då kan inte medarbetarna bidra till ett starkt förbättringsarbete – som ju är grunden för framgångsrika och effektiva verksamheter.

När en organisation saknar en gemensam förståelse för strategin blir förbättringsarbetet lidande. Kvalitetsinitiativ fastnar i silos, nya projekt rullar på utan verkligt engagemang, och chefer undrar varför resultaten uteblir.


Dialog som nyckel

Jag intervjuade nyligen Lasse Ramquist, som efter 40 år i näringslivet har sett detta problem många gånger. I sin nya bok Kraftsamla beskriver han hur en strategisk dialog kan bryta den onda cirkeln av missförståelse och monolog från ledningen. Genom att skapa en strukturerad, återkommande dialog där ledning och medarbetare får tolka, ifrågasätta och anpassa strategin byggs en verklig samsyn. Och med samsyn kommer engagemang.

För kvalitetsproffs är det här inget nytt, men för många ledningar är det fortfarande inte självklart. Vi kan alla hjälpas åt att sprida förståelsen för att dialog är vägen framåt. Nästa gång du hör någon i ledningen säga ”men vi har ju kommunicerat strategin”, ställ frågan: Hur vet ni att den faktiskt har förståtts? Det är där förbättringsresan börjar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste