nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Det här är Lean

Lean har blivit världens mest spridda affärskoncept. Det menar författarna till boken Vad är Lean? Här ger de svaren på varför.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Niklas Modig och Pär Åhlström, båda forskare inom Lean, har sammanfattat sina kunskaper och erfarenheter och argumenterar i den nya boken att grundorsaken till problem som missnöjda kunder, långa väntetider och bristande kvalitet är suboptimerade verksamheter. Istället för att titta på helheten fokuserar man för mycket på att effektivisera verksamheters olika delar. I boken benämns fenomenet som ”effektiva öar i ineffektiva oceaner”.

I boken presenteras en ny form av effektivitet så kallad flödeseffektivitet. istället för att se enskilda funktioner fokuserar man på kundens behov. Med en helhetsförståelse kan problem undvikas och elimineras och kundupplevelsen förbättras genom kortare köer, frigjord kapacitet och effektivare processer.

– Toyota utvecklade flödeseffektivitet, i västvärlden känt som ”lean”. Det är ett radikalt annorlunda sätt att tänka kring verksamhetsutveckling. Boken förklarar vad lean är och varför konceptet kan förbättra och utveckla svenska verksamheter, säger Pär Åhlström.

Boken ges ut av Handelshögskolan i Stockholm.

Etiketter:,

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Småprat skapar förtroende

Expertens 7 råd om förändringsledning

Globalisering, digitalisering, ökad konkurrens. Dagens ledare har att manövrera i ett landskap som präglas av ständiga förändringar.
– Nu har det blivit ännu viktigare med ett personligt ledarskap som präglas av förtroende och tydlighet, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor och före detta polis som numera utbildar och föreläser om ledarskap och förändringsarbete.

Hitta rätt tajming för problemlösning

Recension

I denna underhållande och väl underbyggda bok ger Daniel Pink råd om bättre tajming i allt från studier och arbete till träning och relationer. Kapitlen avslutas med tips som underlättar att omsätta insikterna i handling.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.