Dyrare än vi tror att förlora medarbetare

HR I tuffa ekonomiska tider vill många företag och organisationer spara pengar. En kostnad som ofta glöms bort är den som är kopplad till personalomsättningen.

Dyrare än vi tror att förlora medarbetare
Många unga är beredda att säga upp sig om de inte får full flexibilitet. FOTO: ADOBE STOCK

HR-företaget Simployer har i en rapport tagit upp hur personalomsättning påverkar företag och organisationer. De rena kostnaderna för personalomsättning är ofta större än vi tror. Vanligtvis landar den på en summa som motsvarar tre till tolv månaders lön för den aktuella tjänsten.

– Det handlar alltså om stora summor som går förlorade när medarbetare väljer att sluta. I besparingstider är det här definitivt något att se över och det går att påverka personalomsättningen mer än vi tror, säger Natalia Björkman som är HR-expert på Simployer

Kostnaden för personalomsättning kan delas in i fem delar. Den skiljer sig naturligtvis mycket från fall till fall. Mer specialiserade tjänster innebär högre kostnader.

Sjunkande produktion – Den som ska sluta producerar mindre och är inte lika effektiv under slutfasen av sin anställning.

Beslut och förankring – Intern process för beslut om ersättare och eventuell organisationsförändring.

Rekrytering och intervjuprocess – Annonsering, research och intervjuer tar medarbetares tid.

Utbildning och mento​rskap – Tid för upplärning och onboarding av den nya medarbetaren.

Lägre produktivitet – Det tar tid för den nyanställde att producera på samma nivå som en erfaren medarbetare. 

– Viss personalomsättning sker alltid i en organisation och det behöver inte vara negativt. Däremot gäller det att undvika det onödiga tappet av kompetens som kan bero på missnöje med kulturen på arbetsplatsen eller brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det finns stora pengar att spara för ledare som klarar av att ta i den typen av frågor, avslutar Natalia Björkman.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.