Enhetlig märkning av livsmedel

Olika sätt att märka livsmedel i Europa gör det svårt att jämföra produkter. Men nu ska en ny standard för livsmedelsdata göra märkningen på livsmedel mer enhetlig.

Snart kommer den nya europeiska standarden som ska göra det enklare att utbyta information mellan olika databaser. Standarden anger krav för hur och vilka livsmedelsdata som ska finnas med när det gäller bland annat ingredienser och näringsvärde. Även terminologi finns med i standarden, något som gör att tillverkare och producenter kommer att kunna beskriva livsmedel på samma sätt i hela Europa.

– Nu när man läser innehållsförteckningen på exempelvis en konservburk så kan tillverkarna märka dem hur de vill, som konsument kan man inte jämföra dem på ett enkelt sätt. Men med den nya standarden enas man i ett sätt att beskriva exempelvis näringsvärdet och det blir lättare att jämföra informationen på livsmedlen, säger Erika Messing, pressansvarig på SIS, Swedish Standards Institute.

Stöd i arbetet

Standarden är tänkt att bli ett stöd för bland andra livsmedelsproducenter och distributörer, men även för ansvariga för måltider inom skola och äldreomsorg, myndigheter och forskare, analyslaboratorier, samt konsumenter och olika intresseföreningar. Redan nu finns ett första förslag på standarden tillgänglig, men standarden beräknas inte bli helt klar förrän år 2012.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.