nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Forskningsprojektet "Det digitala lärandets möjligheter" följer tretton högstadieklasser runt om i landet för att få insikt i hur skolan bäst tar sig an digitaliseringens utmaningar. FOTO: Shutterstock

Fem tips för att lyckas med digitaliseringen

Ett gemensamt mål, kollegialt lärande och att flera medarbetare är med och driver processen framåt är tre nycklar för att leda en digitaliseringsprocess i skolan.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

I forskningsprojektet ”Det digitala lärandets möjligheter” följer forskarna Åke Grönlund och Matilda Wiklund tretton högstadieklasser runt om i landet för att få insikt i hur skolan bäst tar sig an digitaliseringens utmaningar. Att ledarskapet är en av nyckelfaktorerna är känt sedan tidigare, men frågan är hur man faktiskt leder en digitaliseringsprocess i skolan.

Två år in i projektet kan de medverkande lärarna och rektorerna nu dela med sig av sina viktigaste tips för hur ledarskapet kan gynna skolans digitalisering. Ett tydligt gemensamt mål, kollegialt lärande och fördelat ansvar är tre goda råd.

– Som rektor måste man ge tid åt förändringsarbetet och visa att det är prioriterat och en tydlig punkt på agendan, annars kommer inte lärarna att välja att digitalisera undervisningen. Det är en alldeles för stor förändringsprocess att driva för en enskild lärare, säger Amelie Wahlström rektor på Vålbergsskolan i Karlstad kommun, en av de fem medverkande skolorna i projektet.

Fem tips för att lyckas med digitaliseringen av skolan

  1. Sätt ett tydligt gemensamt mål och planera hur ni steg för steg tar er dit.
  2. Sätt en tydlig intern projektstruktur med regelbundna avstämningar.
  3. Fördela ansvaret och låt flera medarbetare hjälpa till att driva processen framåt.
  4. Satsa på kollegialt lärande och försök vara ett digitalt föredöme.
  5. Inspireras av andra och uppmärksamma goda exempel.

 

Om projektet: Det digitala lärandets möjligheter

13 högstadieklasser på fem skolor runt om i Sverige har fått tillgång till kompetensutveckling, teknik och digitala läromedel för att få förutsättningarna att kunna genomföra en digitaliseringsprocess. Forskningsprojektet följs av Åke Grönlund, professor i informatik och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik. Målet med projektet är att generera nya kunskaper och insikter om hur vi kan lyckas med digitaliseringen av skolan. Projektet drivs i samarbete mellan Gleerups, Samsung och Atea Sverige.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så skapar du hållbar framgång över tid

Varför har vissa organisationer funnits i hundratals år medan andra inte håller ett decennium? Nyckeln är att skapa framgång som varar över tid – något som ISO 9004 bistår med. Standarden bygger på strategier, bästa praxis och erfarenheter från några av de mest framgångsrika företagen runt om i världen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.