nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Vad säger din magkänsla? Och kan du lita på den? ILLUSTRATION: Fredrik Lundell

Följ inte magkänslan

Sida 3
  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Vi vill gärna skapa sammanhang och en värld som är logisk och det gör det med hjälp av den information som finns tillgänglig. Vi bortser från det som finns utanför bilden, det vi inte känner till, för att skapa en berättelse som hänger ihop. Ju färre fakta, desto mer logisk blir världen. Den här typen av snedvridning kan få ödesdigra konsekvenser när det rör sig om viktiga beslut.

Likaså lurar vi ofta oss själva när vi ska besvara en svår fråga. Vi kan tvärsäkert snabbt leverera ett svar, men i verkligheten besvarar vi istället en snarlik fråga. Vi byter helt enkelt ut en svår fråga, till exempel ”Hur nöjd är du med livet för närvarande?” mot den enklare ”Hur är mitt humör just nu”? Det sker utan att vi är medvetna om att vi inte har besvarat den ursprungliga frågan.

Ju mer man lär sig om det mänskliga beslutsfattandet, desto mer vanmakt är det lätt att känna. Något trick måste det väl finnas för att oftare koppla på det långsamma tänkandet och fatta bättre beslut? Nja, ännu går det inte att installera varningsklockor som börjar ringa när din intuition för dig på villovägar.

Tyvärr är det mycket lättare att upptäcka tankefel hos andra än hos sig själv. Däremot brukar organisationer stå bättre rustade mot förhastade beslut. Tänkandet blir naturligt långsammare med rutiner, checklistor, kvalitetssäkringar, uppföljningar och granskningar. Det kan möjligen vara till en liten tröst.

Etiketter:,

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.