After the love has gone

Företagskultur Lean är utan tvekan den senaste större managementvågen. Men vad händer när hajpen går över? Risken är att vi kastar ut barnet med badvattnet i jakten på nästa mirakelkur, varnar Martin Rogberg, vd på Institutet för personal- och företagsutveckling vid Uppsala universitet.

Ledarskapstrender och nya managementmodeller kommer och går. Lean är utan tvekan den senaste större managementvågen och det har varit en väldig hajp kring detta begrepp.

Men det råder knappast någon hajp längre och det pratas allt mindre om Lean. Det måste ju i sin tur betyda att Lean slutat vara aktuellt – eller? För mig handlar svaret på den frågan mycket om ledarskapets betydelse.

För att förklara vad jag menar kan det vara läge med två klargöranden. För det första är inte populära koncept entydiga och färdigförpackade. De är istället mångtydiga halvfabrikat. Införandet av till exempel Lean förutsätter en mängd olika tillpassningar för att alls kunna användas.

Det betyder också att vad vi gör med Lean ibland till och med kan vara viktigare än modellen som sådan.

Vad har vi tänkt använda Lean till – var någonstans i verksamheten? Är det några delar av modellen som passar oss särskilt bra – är det några vi bör undvika? Hur ska vi definiera begreppet och konkretisera konceptet? Hur kombinerar vi införandet av Lean med andra pågående utvecklingsinsatser och så vidare?

För det andra behöver man skilja mellan Lean som retorik och Lean som praktik.När en modevåg rullar in, är det vanligen mycket mer prat än verkstad.

Inspirerad av all uppmärksamhet genomförs ett antal förändringssatsningar. Över tid får sedan vanligen modellen ifråga successivt fotfäste i den operativa verksamheten i takt med att satsningarna fortskrider – såsom varit fallet med Lean.

”Hamnar utanför strålkastarljuset” Läs mer på nästa sida.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.