nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

KM:s krönikör Fredrik Helin Lövingsson jobbar på Karlöf Consulting.

En kärna av klokhet i alla managementkoncept

Det finns en förförisk charm med nya managementkoncept. Jag började jobba under kunskapsekonomin, numer känd som it-bubblan, och blev snabbt indragen i dåtidens modebegrepp: balanced scorecard, knowledge management och intellectual capital.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Koncepten var sprungna ur ambitionen att förklara skillnaden mellan företagets marknadsvärde och det faktiska kassaflödet. Ungefär så här gick resonemanget: Investerarna ser och värderar uppenbarligen andra saker än vad som syns i resultat- och balansräkningen, ett kunskapskapital, som då naturligtvis måste mätas, styras och utvecklas.

Som lite mer luttrad inser jag att det kanske inte var just den typen av analyser som präglade börsklimatet under den här epoken.

Jag kommer ihåg när jag åkte runt och missionerade för balanserade styrkort och ständigt möttes av kommentarer som ”det där är väl inget nytt, vi har alltid formulerat mål för kunder, medarbetare och intern effektivitet”.

Vilka bakåtsträvande stofiler jag och mina likasinnade tyckte att de var!

”bet mig i tungan för att inte uppfattas som en gammal stofil”. Läs mer på nästa sida.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ökad spänning mellan olika kvalitetsforskning

Forskningen kring kvalitetsfrågor har mognat, enligt en ny avhandling som analyserar 11 000 akademiska publiceringar. Men spänningar mellan olika delar av kvalitetsområdet är oroande och kräver mer dialog, menar forskaren Daniel Carnerud.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.