Granskning sätter press på högskolorna

Högskoleverkets kvalitetsgranskning av grund- och forskarutbildningar som leder till examen är nu klara. Sammanlagt har drygt tio procent av de granskade utbildningarna lett till ifrågansättanden av examensrätter. Detta innebär att högskolorna har ett år på sig att åtgärda bristerna, annars förlorar de sin examensrätt.

Högskoleverket föreslår också att mellan 5 och 10 procent av resurserna till högskolan fördelas utifrån bedömningar av utbildningarnas kvalitet.

Sammantaget visar utvärderingarna att svensk högskoleutbildning håller en god kvalitet, även internationellt, men att det finns viktiga områden som behöver förbättras. Brist på ekonomiska resurser, en ansträngd arbetssituation för lärarna och få undervisningstimmar inom många utbildningar är problem som återkommer i granskningsresultaten.

 – Konkurrensen om studenter har lett till att det har startats många nya utbildningar med likartat innehåll vid flera lärosäten. När dessa, som ofta är fallet, lockar få studenter kan utbildningarna inte bära sina egna kostnader, vilket i längden blir ohållbart. Under årens lopp har vi uppmanat högskolorna till profilering, samverkan och koncentration för att hantera situationen på ett bättre sätt än idag, säger Sigbrit Franke, universitetskansler och chef för Högskoleverket. Ekonomiska incitament för en utveckling i den riktningen är ett måste.

– Det är ingen nyhet att högskolan lider av stora kvalitetsbrister genom få undervisningstimmar och för många studenter per lärare. Vi välkomnar därför att Högskoleverket föreslår ett nytt resurstilldelningssystem och nya sätt att granska kvaliteten, säger Eva Westerberg, ordförande för SACO Studentråd.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste