Högt tempo och dåliga chefer stort arbetsmiljöproblem

Stress och hög arbetsbelastning är det största arbetsmiljöproblemet. Det visar resultatet av knappt 800 besök som fackförbundet Sifs regionala arbetsplatsombud gjort. Det skriver siftidningen. Svenska industritjänstemannaförbundets, Sif, trettio regionala arbetsmiljöombud besöker små och medelstora företag runt om i landet för att kartlägga arbetsmiljön. Merparten av de företag som besökts hittills finns inom verkstadsindustrin och IT-branschen.

– Besöken har visat att det i första hand är stress och arbetsbelastning som kräver förbättringsåtgärder, i andra hand kommer traditionella fysiska problem som till exempel ergonomi. Inte långt efter kommer ledarskapsfrågor, säger Hans Björk, arbetsmiljöhandläggare på Sif till Siftidningen. Enligt Barbro Sundqvist, enhetschef för arbetsmiljö och försäkring på Sif, är det här problem som skulle kunna elimineras om man bedrev systematiskt arbetsmiljöarbete.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.