Hon är Framtidens kvinnliga ledare

Ledarskap Hon har gjort en spikrak karriär i en tekniktung industri. Nu tilldelas Nina Åxman, Vice President Global Operations på Sandvik Rock Tools, utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2020.

Hon är Framtidens kvinnliga ledare
Nina Åxman tycker att det är viktigt att öka mångfalden. Foto Karina Ljungdahl.

För fjortonde året i rad har Framtidens kvinnliga ledare utsetts av chefsorganisationen Ledarna som ska inspirera fler unga kvinnor att bli chefer. Därför listar Ledarna varje år de 75 främsta ledarna som är unga och kvinnor.

Vinnaren Nina Åxman har bland annat varit fabrikschef på Bombardier i Västerås. Sedan i januari är hon Vice President och ansvarig för global operations på Sandvik Rock Tools. Det innebär att hon leder cirka 1 300 medarbetare i sex fabriker i nio länder, är chef för en global planeringsorganisation och har budget- och investeringsansvar.

– Det känns fantastiskt hedrande och överraskande. Det är en stor ära för mig personligen, men också en stor glädje för mina kollegor och team på Bombardier och Sandvik kring vad vi åstadkommit, kommenterar Nina Åxman.

Hjälpas åt

För henne är det viktigt att öka mångfalden på ledarskapsnivåer och öka andelen kvinnor som är chefer.

– Vi behöver hjälpas åt att visa upp förebilder och de möjligheter till ledarskap som finns i tekniska branscher, som den jag arbetar i. Mångfald behöver genomsyra alla nivåer i företagen och högst upp i hierarkin, i ledningsgrupper och styrelser. Annars riskerar vi förlora yngre duktiga förmågor, säger Nina Åxman.

Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller ingår i juryn:

– Årets vinnare Nina Åxman vågar fatta beslut som får saker att hända och hennes moderna värdedrivna ledarstil präglas av ansvarstagande, jämställdhet, hållbarhet och mångfald. Hon vänder upp och ned på bilden om vem som kan nå de högsta chefspositionerna. Nina Åxman krossar stereotyper för hur en chef ska vara i en traditionstyngd mansdominerad industri. Det behövs ledarförebilder som Nina Åxman för att locka fler unga kvinnor med ledarambitioner att söka sig till tekniska branscher.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.