Jobbstressen ökar inom EU

Trots att arbetsveckan blir kortare jobbar folk mer än någonsin tidigare. Intensiteten i arbetet har höjts de senaste tio åren – vi producerar mer på kortare tid och ofta under tidspress. I snitt jobbar EU-medborgaren en fjärdedel av sin tid under tidspress. Var tredje europé klagar också över ryggont på grund av sitt arbete.

Det visar en undersökning som Europeiska stiftelsen för förbättring av levnads- och arbetsvillkor genomfört. Undersökningen visar också att det är de nya eu-medborgarna som jobbar mest. 44,4 timmar per vecka jobbar de, vilket kan jämföras med de gamla EU-staterna där man i snitt jobbar 38,2 timmar per vecka. Under perioden 1999 till 2003 har dock arbetstiden i snitt sjunkit med 0,2 procentenheter inom de gamla EU-länderna och Norge. Längst arbetsvecka har man i Estland, Lettland, Malta, Polen, Slovenien och Ungern (40 timmar). Kortast arbetsvecka har fransmännen (35 timmar).

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.