Umeå energi minskade sjukfrånvaron

Umeå Energis sjukfrånvaro har minskat kraftigt på två år och nyligen hälsodiplomerade företaget sitt interna må bra-arbete.
– Man ska må bra på jobbet, inte trasas sönder av det, men satsningen går också att räkna hem ekonomiskt, säger personalchef Mari-Louise Johansson.

När sjukskrivningarna började öka allt mer beslutade ledningen på Umeå Energi att det var god tid att göra något åt saken. Två år senare hade sjukfrånvaron minskat med 25 procent, från 6,1 procent 2001 till 4,5 procent 2003. En nivå som fortfarande ligger kvar.

– Vi har visionen att ytterligare sänka sjukfrånvaron, men samhället har totalt sett blivit stressigare. Som arbetsgivare måste vi hjälpa personalen att prioritera rätt på jobbet och göra vad vi kan för att de ska må bra, säger Mari-Louise Johansson, personalchef på Umeå Energi.

Friskvård

Företagets hälsoarbete startade genom en gemensam kurs i stresshantering. Men personalen fick också en friskvårdstimme, med möjligheter till olika sorters fysisk aktivitet så som spinnig, stavgång och cykling. För den som behöver slappna av och reflektera finns numera ett relaxrum, där det också erbjuds massage och kurser i meditation. Färsk frukt finns utplacerad på strategiska ställen och man har även ett bibliotek, där personalen kan låna böcker om stress och hälsa. Som komplement till företagshälsovården finns dessutom möjligheter för anställda och deras partners att prata med en samtalsjour. Om allt från vardagstrubbel till livskriser.

Varje anställd lägger tillsammans med sin chef upp en individuell hälsoplan, berättar Mari-Louise Johansson.

– I ett medarbetarsamtal ska det ingå vad som behövs för att man ska må bra. Det är viktigt att våga ta upp saker som är naturliga, är det till exempel stressigt att lämna barnen på dagis kan vi gemensamt hitta en lösning.

Ledarskapsfråga

Nyligen har Umeå Energi hälsodiplomerats av motionsidrottsförbundet Korpen, liksom ungefär 200 andra svenska arbetsplatser. För att bli diplomerad krävs det att hälsoarbetet är långsiktigt.

– Hälsoarbetet är en väldigt viktig ledarskapsfråga och får aldrig stagnera, det är viktigt att vara lyhörd för hur personalen vill ha det och hitta nya grepp för att få ännu fler att delta.

Enkäter företaget har gjort visar att 98 procent av de 260 medarbetarna på Umeå Energi uppskattar hälsoarbetet, 58 procent av personalen har deltagit i aktiviteterna.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.