Ny Iso-standard för arbetsmiljö klar

Arbetsmiljö Efter fem års arbete är det nu klart med en ny Iso-ledningsstandard för arbetsmiljöarbete, Iso 45001. Därmed utökas Iso-familjen med ytterligare en standard som förväntas bli den tredje största näst efter den för ledningssystem för kvalitet och den för miljö.

Ny Iso-standard för arbetsmiljö klar
Adobe.Stock

Standarden godkändes med starkt stöd från Iso:s 162 medlemsländer som på en omröstningen i slutet av förra veckan. Några av nyheterna jämfört med dagens mest utbredda system, Ohsas18001, är att inhyrd personal ska omfattas och att de psykosociala aspekterna blir tydligare. Det är även mer fokus på möjligheterna med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det handlar inte bara om att undvika risker utan ett långsiktigt arbete skapar friskare medarbetare och en attraktivare arbetsplats.

Fördelen med att det blir en ISO standard är flera enligt Björn Nilsson, Sis projektledare för sekretariatet i den internationella kommittén på Iso, som arbetat fram standarden. Eftersom Iso har medlemmar från hela världen har den en mycket större potential för spridning och fler kan börja använda standarden.

– Dessutom är Iso ett etablerat varumärke och står för mycket mer än just en specifik ledningsstandard. Vår ambition är att andelen organisationer som implementerar ett systematiskt arbete kring arbetsmiljö nu ska öka, säger Björn Nilsson.

Det blir också lättare att integrera de olika ledningsssystemstandarder eftersom de använder samma struktur, form och har likadana definitioner och terminologi. Arbetar man redan idag med ledningssystem enligt Iso-standard blir det lättare att hänga på den nya standarden för arbetsmiljö.

– Skaleffekten kommer att bli tydlig, menar Björn Nilsson. Att hela cerifieringsvärlden nu får en modell som man är van vid underlättar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.