Forskaren Gissur Ó Erlingsson vid CKS, Centrum för kommunstrategisk forskning, har tillsammans med två andra forskare skrivit rapporten Regional och lokal tillväxtpolitik: Vad kan och bör offentliga aktörer göra? Arbetet visar att det finns för lite kunskap om vilka faktorer och insatser som faktiskt har betydelse för hur tillväxt i en kommun skapas.
– Kommunerna tenderar att göra sådant som alla andra gör utan att i tillräcklig utsträckning analysera hur behoven och möjligheterna i den egna kommunen ser ut. Därför behövs mer systematisk kunskap om vad som kännetecknar effektivt lokalt tillväxtarbete, säger Gissur Ó Erlingsson i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.
Rapportförfattarna pekar ut ett antal tendenser när tillväxt ska skapas, metoder som kanske inte lyckas så bra. En av dessa är att många kommuner satsar på flaggskeppsprojekt som evenemangshallar eller Ostindiefarare. Sådana projekt riskerar att kosta skattebetalarna mer pengar än vad det ger intänkter. En annan tendens är att det finns en osäkerhet kring vad som egentligen skapar tillväxt.
– Kommunföreträdarna verkar ofta vara rädda för att misslyckas, därför gör de hellre samma sak som alla andra. Men modern internationell forskning visar att det saknas universella framgångsrecept. Därför är det viktigt att kommunerna gör en analys utifrån egna resurser istället för att imitera andra, säger Gissur Ó Erlingsson.
Bygg tilliten
Slutsatsen är att en kommun som vill satsa på tillväxt måste sluta härma andra framgångsexempel rakt av och istället lägga tid och resurser på att utreda vad som passar den egna kommunen. Rapportförfattarna pekar också på tillit som en viktig ingrediens för tillväxt eftersom det går lättare att göra affärer när människor litar på varandra. Maktmissbruk genom att politiker eller tjänstemän bryter mot lagen om offentlig upphandling för att gynna utvalda lokala näringsidkare ses därmed inte som en bra strategi.
– Det minskar tilltron till den demokratiska processen. Tilliten försämras och därmed tillväxten.