Kraftig ökning av jobb – Sverige i topp i Europa

Arbetsmarknad Rapporter om en stadigt växande ekonomisk kris har det senaste året dominerat nyhetsmedierna. Nu kastar svenska arbetsgivare in lite ljus i tunneln: i en ny studie från Manpower svarar arbetsgivare att de förväntar sig den högsta ökningen av sysselsättning på över ett år.

Kraftig ökning av jobb – Sverige i topp i Europa
Förbättringsarbete kräver uthållighet. Foto: StockAdobe

Inför fjärde kvartalet 2023 ökar jobbprognosen med åtta procentenheter till plus 27 procent, jämfört med föregående kvartal.

Allra starkast är prognosen inom Telekom- och mediabranscherna som har en positiv prognos på + 45 procent. Sverige ligger på delad sjunde plats på listan över 21 europeiska länder, som har deltagit i Manpower Groups Arbetsmarknadsbarometer. Toppar i Europa gör Schweiz, tätt följt av Nederländerna och Portugal.

Fakta

Svenska regioners jobbprognoser

• Norra Sverige, +32 procent

• Stockholm- och Uppsalaregionen, +32 procent

• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +29 procent

• Östra Götaland, +27 procent

• Skåne och Blekinge län, +26 procent

• Västra Götaland, +26 procent

Enligt bemanningsföretagets analys är en möjlig utveckling att arbetsgivarna påverkas olika beroende på bransch framöver vilket kommer leda till en ojämn arbetsmarknad med tydligast nedgång i tjänstesektorn samt i konsumentpåverkade branscher.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. I Sverige har 765 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 1 juli–31 juli 2023.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.