Kvaliteten i socialtjänsten hotad

Arbetsmiljö Socialsekreterare är en yrkesgrupp som arbetar under hög arbetsbelastning och stor psykosocial stress. Det visar en forskningsrapport som fackförbundet Vision beställt.

I rapporten ”Prövning och profession” går Pia Tham, fil dr vid Socialhögskolan i Stockholm, igenom forskningsläget kring socialsekreterarnas arbetssituation. Fram träder en bild av en hög arbetsbelastning och hög stress i arbetet. Kvaliteten i socialtjänsten är hotad, menar Annika Strandhäll, Visions förbundsordförande.

– Det finns tydliga samband mellan socialsekreterares arbetsvillkor, rättssäkerhet och stödjande funktion till medborgarna, säger hon i ett pressmeddelande.

– Socialsekreterarna är en mycket lojal yrkesgrupp med hög kompetens. De tenderar att kompensera den extrema arbetsbelastningen med att jobba hårdare, hoppa över lunchen och ta med arbete hem. Samtidigt är socialsekreterarna en av de yrkesgrupper som är mest utsatt för psykosociala påfrestningar. Det här håller inte i längden, säger Annika Strandhäll.

Här kan du ladda ner hela rapporten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.