Kvalitetsmäktigast i Sverige: Delad 11:e plats

MÄKTIGASTE Vilka personer sätter agendan för kvalitet i Sverige just nu? Kvalitetsmagasinet presenterar nu för första gången listan över de 50 svenskar som har störst inflytande över Kvalitetssverige – från innovativa ledare och kvalitetschefer till forskare, konsulter och påverkare som driver utvecklingen framåt.
Här är de 40 personer som kommer på en delad 11:e plats:

Kvalitetsmäktigast i Sverige: Delad 11:e plats

Andreas Odhage

Andreas Odhage är senior Managementkonsult och partner på Force Agile och krönikör i Kvalitetsmagasinet. I slutet av april blev han framröstad som ny ordförande i SFK, Svenska förbundet för kvalitet. Som före detta global revisionsledare är han expert på standarder, men på senare tid även AI som ett verktyg för kvalitetssäkring och verksamhetsutveckling.

Anna Fabisch 

Annas Fabisch är utvecklingsledare i Region Jönköping och doktorand vid Jönköpings högskola. Hennes forskning kretsar kring system för ledarskapsutveckling relaterat till kvalitetsarbete och organisationsutveckling, och flera av hennes studier bedrivs i nära samverkan mellan praktiker och forskare.

Bengt Banck

Bengt Banck har vigt hela sin karriär till bilindustrin. Idag är han vice president och kvalitetsansvarig på Autoliv efter att ha arbetat i 26 år på Volvo Cars, i olika roller. Han har under flera decennier säkrat kvalitet inom bilbranschen och han har också flera års erfarenhet av ledningsansvar på hög nivå inom forskning och utveckling.

Bjarne Bergquist 

Bjarne Bergquist är professor i kvalitetsteknik på Luleå tekniska universitet. Han är i grunden ingenjör och har forskat mycket på hur effektiva, användbara och lämpliga populära förbättringskoncept som Sex Sigma, Lean, eller Total Quality Management är för olika typer av verksamheter.

Björn Zoëga 

Den isländska ortopeden Björn Zoëga rankades 2023 som tionde mest inflytelserika i svensk sjukvård. Han är idag vd på King Faisal Specialist Hospital & Research Centre, men är mest känd för sina fem år som sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, där han ledde verksamheten genom en massiv transformation.

Foto: Stefan Nilsson

Britt-Marie Olsson

Britt-Marie Olsson är kvalitetsspecialist på SJ Stockholmståg. Mellan 2011 och 2024 var hon anställd som punktlighetsansvarig på SJ, för att utveckla och säkra kvaliteten. Hon kom till SJ efter att ha arbetat med kvalitet och hållbarhet i en rad företag inom transportnäringen som Postnord, Keolis och Green Cargo.

Carolina Camén

Carolina Camén är studierektor på Karlstads universitet och forskare i företagsekonomi. Hon har medverkat i den forskning som utvecklat SIQ Managementmodell och även i forskningen bakom kvalitet och partnerskap i offentlig upphandling.  Nu är hon aktuell med en studie om subjektiva kvalitetskriterier i upphandling.

Cecilia Uneram 

Cecilia Uneram är förbundsdirektör på Södertörns brandförsvarsförbund och har en lång erfarenhet av att kvalitetssäkra internationella hjälpinsatser. Hon arbetade på MSB mellan 2020-2025 där hon bland annat tillhörde MSB:s nationella resurs vid katastrofer. Hon var Sveriges första kvinna med titeln räddningschef.

Eva-Lena Sahlström

Eva-Lena Sahlström är verksamhetschef på Unilabs Sverige med inriktning på Lean-metoder. Med över 20 års erfarenhet av chefsrollen är hon särskilt inriktad på relationsorientering med ramar, kommunikation och samarbete för att öka produktivitet och främja ett sunt arbetsklimat.

Fredrik Aldaeus

Fredrik Aldaeus är kvalitetschef på forskningsinstitutet Rise. Med bakgrund inom analytisk kemi och mångårig erfarenhet av kvalitetsledning och standardisering har Fredrik Aldaeus insikt i vikten av att uppfylla standarder och certifieringar för ett bra kvalitetsarbete.

Gert Frick

Gert Frick har tidigare erfarenhet som bland annat vice president produktionssystemchef på Scania, nu driver han eget konsultbolag. Med över 40 års erfarenhet av arbete med Lean-metoder inom tillverkningsindustrin är Gert Frick en expert på den japanska förbättringsfilosofin.

Göran Henriks

Göran Henriks är tidigare verksamhetsutvecklare på Region Jönköping och en av nyckelpersonerna bakom Jönköpingsmodellen, ett internationellt erkänt exempel på systematiskt förbättringsarbete inom vården. Med fokus på patientdelaktighet har hans nydanande arbete fått internationell spridning genom internationella samarbeten.

Ida Gremyr, biträdande professor vid Chalmers.

Ida Gremyr

Ida Gremyr är professor i kvalitetsutveckling på Chalmers tekniska högskola. Hon har vunnit pris för boken »Quality Management: An Introduction« och är aktiv i diskussioner om hur kvalitetsarbete kan integreras i hållbarhetsmål.

Ingela Bäckström

Ingela Bäckström är professor i kvalitetsteknik vid Mittuniversitetet. Hennes forskning centrerar kring ledarskap och organisatoriska beteendens koppling till affärsnytta och bra arbetsmiljö. Hon är aktiv medlem i Swedish Quality Management Academy (SQMA) och har bidragit till utvecklingen av kvalitetskulturen inom både offentlig och privat sektor.

Karl-Magnus Karlsson

Karl-Magnus Karlsson är kvalitetschef på Atlas Copco. I sin roll arbetar han aktivt med leverantörsutveckling, hållbarhet och kommunikation på Atlas Copcos avdelning för Global Sourcing.

Kristen Snyder

Kristen Snyder är professor i kvalitetsteknik vid Mittuniversitetet och programansvarig för masterprogrammet i kvalitetsledning och ledarskap. Snyder har bland annat arbetat med ett forskningsprojekt som undersöker hur ledare kan utveckla värdebaserade arbetssätt för att stödja en hållbar kvalitetskultur. 

Lars Nilsson

Lars Nilsson är en av grundarna till C2 Management, ett svenskt konsultföretag specialiserat på kvalitets- och förbättringsarbete. Företaget är känt för sitt webb-verktyg System C2 som används inom olika branscher för att strukturera och driva förbättringsarbete.

Lena Lundh

Lena Lundh är konsult inom e-hälsa på CGI Sverige, där hon arbetar som en del av det nationella e-hälsoteamet. Med en bred bakgrund som processledare inom hälso- och sjukvård och utvecklingschef för strategiskt fastighetsutveckling har hon goda kunskaper  hur man driver förändring- och förbättringsarbete inom organisationer.

Leif Östling 

Leif Östling är en svensk företagsledare och affärsman som är känd för sin frispråkighet. Han har varit vd för lastbilskoncernen Scania i 18 år och sedan divisionschef i Volkswagen. Idag är han framförallt aktuell med Kommissionen för skattenytta som han har skapat för att säkerställa att svenskars skattepengar används på ett kvalitativt sätt.

Lennart Sandholm med Joseph Juran.

Lennart Sandholm

Lennart Sandholm är grundare av Sandholm Associates och expert på verksamhetsutveckling med fokus på totalkvalitet. Han har en bakgrund som kvalitetschef på Elektrolux och som vd på Sandholm Associates har han spridit budskapet om kvalitetsfokus över hela världen. Idag är han pensionerad men betraktas fortfarande som en av Sveriges mest kända kvalitetsprofiler.

Love Westin 

Love Westin är industridokturand på Mälarsdalens universitet, MDU, samt analyschef på Svenskt kvalitetsindex, SKI. För SKI har han bland annat tagit fram ett helt unikt hållbarhetsindex som lägger tyngdpunkt på kundupplevelsen, och på MDU forskar han kring att utveckla en kvantitativ modell för bland annat kund-, medarbetar- och hållbarhetsparametrar.

Mats Deleryd går från SIQ till norska bolaget Freyr.
Foto: Kristin Lidell.

Mats Deleryd

Mats Deleryd är senior vice president inom affärsutveckling vid Aker Solutions, och professor i produkt- och processutveckling på Mälardalens universitet. Mellan 2015 och 2021 var han bland annat vd på SIQ och har sedan dess arbetat alltmer fokuserat på att skapa kvalitet som på ett operationellt sätt bidrar till en mer hållbar värld. 

Mattias Elg

Mattias Elg 

Mattias Elg är professor i kvalitetsteknik vid Linköpings universitet och har haft ledande roller i flera forskningsprogram och varit aktiv inom policy- och utvecklingsarbete, både nationellt och internationellt. Han är affilierad med Helix Competence Centre, där han under tio år var centrumföreståndare.

Michael Sjöberg

Michael Sjöberg är strateg på Region Örebro, där han haft en central roll i att utveckla och implementera verktyg för att mäta och stärka organisationskulturen. Han är också varit aktiv i arbetet med att ta fram nya standarder och har bland annat varit aktiv i att ta fram nya standarden för ledningssystem, Iso 9001.

Niklas Hedin

Niklas Hedin är grundare och vd på Centiro Solutions, ett svenskt mjukvaruföretag inriktat på molnbaserade lösningar för logistik och leveransnätverk. Under Hedins ledarskap har Centiro etablerat sig som en förebild inom företagskultur och innovation och företaget har vunnit flera olika utmärkelser för Sveriges och Europas bästa arbetsplats.

Ola Svanström

Ola Svanström är kvalitetschef på ABB, ett svenskt-schweiziskt multinationellt teknik- och ingenjörsföretag, med fokus på elektrifiering och automation. Svanström ansvarar för kvalitsarbetet i den svenska delen av ABB:s robotverksamhet.

Per Webb, Scania

Per Webb

Per Webb är certifieringsansvarig på Scania och ordförande för SIS tekniska kommitté för kvalitetsledningssystem. Han har över 20 års erfarenhet av standardiseringsarbete och är en stark förespråkare för att göra Iso 9001 mer relevant genom att integrera hållbarhet och användarperspektiv.

Peter Cronemyr

Peter Cronemyr är biträdande professor i kvalitetsteknik vid Linköpings universitet. Han är involverad i flera forskningsprojekt som fokuserar på kvalitetskultur, organisatorisk styrning och förbättringsarbete. Cronemyr har bland annat engagerat sig i att förstå hur organisationer kan undvika överstyrning.

Peter E Johansson

Peter E Johansson är docent i innovationsteknik med inriktning mot organisations- och arbetslivspedagogik vid Mälardalens universitet. Hans forskning fokuserar på lärande och utveckling av innovationskompetens på både individ- och organisationsnivå, särskilt i skärningspunkten mellan innovationsledning och kvalitetsutveckling. 

Pia Sandvik

Pia Sandvik är vd för Teknikföretagen och styrgruppsordförande för IVA:s projekt »Resilient digital infrastruktur«. Hon betonar vikten av en robust digital infrastruktur för Sveriges konkurrenskraft och totalförsvar, och arbetar för att stärka landets kapacitet inom digitalisering och cybersäkerhet.

Raine Isaksson

Raine Isaksson är universitetslektor vid Uppsala universitet och har bidragit till Kvalitetsmagasinet med artiklar om processledning för hållbar utveckling. Han förespråkar en integrering av offensiv kvalitetsutveckling med hållbarhetsprinciper för att skapa effektiva och hållbara verksamhetsmodeller.

Sofia Brunér kvalitetschef Skövde kommun.

Sofia Brunér

Sofia Brunér är enhetschef för verksamhetsutvecklingsenheten på Jordbruksverket. I denna roll ansvarar hon för att driva och samordna myndighetens strategiska utvecklings- och förbättringsarbete. Sofia Brunér som länge jobbade som kvalitetschef på Skövde kommun var en av finalisterna till Årets Kvalitetsprofil 2020. 

Sofia Kjellström , professor är forskaren bakom studien.

Sofia Kjellström

Sofia Kjellström är professor i kvalitetsförbättring och ledarskap vid Hälsohögskolan på Jönköping University. Hon betonar vikten av att ledarskapsutveckling inte enbart sker genom formella kurser utan också i det dagliga arbetet och har varit medförfattare till en handbok för första linjens chefer.

Staffan Isling

Staffan Isling är senior konsult och har varit vd för SKR, och haft andra ledande positioner inom offentlig sektor, som stadsdirektör i Västerås och regiondirektör i Region Uppsala. Isling är en förespråkare för att släppa loss kraften i välfärden genom att fokusera på ledning och styrning.

Su Mi Dahlgaard-Park

Su Mi Dahlgaard-Park är professor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet. Hon har bidragit till forskningen inom Total Quality Management med fokus på den mänskliga dimensionen och har publicerat verk som »The Sage Encyclopedia of Quality and the Service Economy«.

Susan Ballhausen Bjelke

Susan Ballhausen Bjelke är vd för SIQ sedan oktober 2023. Hon är civilingenjör och har haft ledande roller i företag som Delaval, Sandvik Hyperion och Atlas Copco. På SIQ arbetar hon för att integrera digitalisering, hållbarhet och kvalitet samt att stärka svensk kvalitetsinfrastruktur genom initiativ som framgångskulturnätverket.

Tom Johnstone 

Tom Johnstone är en brittisk företagsledare verksam i Sverige. Johnstone är utbildad vid University of Glasgow, där han tog en Master of Arts-examen. Han är nära knuten till familjen Wallenberg och har flera tunga styrelseuppdrag i finansfamiljens bolagssfär. Som ordförande för såväl Huskvarna som Northvolt vet han allt om ledningens betydelse för kvalitetssäkringar.

Ulrika Kihlander

Ulrika Kihlander är kvalitetschef på Delaval och har en bakgrund inom produktutveckling och innovation. Hon har tidigare varit verksam vid RISE och KTH, där hon fokuserade på att skapa systematik i innovationsarbete för långsiktigt värdeskapande.

Ulrika Wernståhl

Ulrika Wernståhl är Head of Quality Design på Saab och har en gedigen erfarenhet inom fordonsindustrin. Hon har varit involverad i att utveckla kvalitetsstrategier för att säkerställa högsta standard i produktutveckling och tillverkning. Wernståhl främja en kultur av ständig förbättring inom organisationen.

Yvonne Lagrosen, docent, Mälardalens Högskola

Yvonne Lagrosen

Yvonne Lagrosen är docent i kvalitetsutveckling vid Mälardalens universitet. Hennes forskning fokuserar på sambandet mellan hälsa och kvalitet i arbetslivet. Hon har utvecklat Kvalitetscafé-metoden för att främja organisatoriskt lärande och innovation genom strukturerade dialoger. 

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste