Finalisten Åsa Lindow: ”Vill förändra branschen”

Utmärkelse Vem blir Årets Kvalitetsprofil 2024? Åsa Lindow, vd för Clarendo och finalist, ser det som sitt jobb att rädda standardernas rykte. Det är inte fel på dem, utan på människor som tar sig tiden att slita dem i stycken, tycker hon.

Finalisten Åsa Lindow: ”Vill förändra branschen”
Åsa Lindow är en av fem finalister som har chansen att bli Årets Kvalitetsprofil 2024. Foto: Privat

I Malmö sitter Åsa Lindow på sitt kontor och svarar i luren. Hon är en av fem finalister som har chansen att bli Årets Kvalitetsprofil – något hon verkligen skulle vilja bli.

Sedan 90-talet driver Åsa Lindow konsultbolaget Clarendo. Företaget startades av en slump, berättar hon. Det hände kort efter att hon hade läst till civilekonom med inriktning organisation och ledarskap vid Lunds universitet, då finanskrisen kom. Lindow blev arbetslös och återvände till skolbänken för att gå en arbetsmarknadsutbildning, där hon och ett gäng andra akademiker förvandlades till konsulter.

– Då fanns det en tjej där som frågade mig om vi skulle leka konsulter tillsammans. Jag svarade ”ja ja, men vad ska vi leka då?”. Och eftersom hon hade jobbat på Saab-fabriken som fanns i Malmö för längesedan så föreslog hon en inriktning på Iso och ledningssystem. Det var ju så hett då.

Åsa Lindow hade ingen aning om varken eller, men så fick det bli. En första kund behövde hjälp med sitt ledningssystem, så då blev det dags att lusläsa standarder, och ju mer hon läste desto mer förstod hon dess vikt.

– Det var ju allt jag var intresserad av! Det handlade ju om att leda och styra en organisation, vilket jag hade pluggat.

Roligast när polletten trillar ner

Åsa Lindows passion för ledningssystem har bara vuxit med tiden. Om man frågar henne är Iso-standarderna fantastiska modeller för hur man systematiskt driver olika frågor, och alla som inte tycker likadant har helt enkelt inte förstått standarderna.

– Det är det som är den stora utmaningen i den här branschen. Så många misstolkar modellerna, säger Åsa Lindow.

Roligast på jobbet är när en vd eller ledningsgrupp förstår syftet med att ha ett kvalitetsledningssystem. När den polletten trillar ner så är Åsa Lindow som gladast.

– Det är kul, för då uppstår nyttan som sträcker sig bortom certifikaten. Då förstår de hur systemet i slutändan kan öka deras lönsamhet, och då står jag och hoppar!

Det kan tid att få den där polletten att trilla ner, mycket på grund av fördomen om att Iso är en pappersfabrik, menar Åsa Lindow.

– Det är sällan jag träffat en vd som tyckte att Iso var jättekul.

Men tack vare Clarendo-modellen som hon själv har byggt, händer det i stort sett alltid att lampan på vinden tänds. Med den kvalitetssäkrar Clarendo implementeringar av Iso-standarder hos kund på ett systematiskt vis.

– Med den behöver inte kunden sitta och lusläsa standarderna. De förstår då också att ledningssystem handlar om affärsutveckling, och sådant tycker vd:ar och ledningsgrupper om.

Följden blir saker som att de engagerar sig i ledningens genomgång och att de börjar ifrågasätta sig själva, sin strategi och sina mål.

– Helt plötsligt börjar de kunna skapa mål som är i linje med organisationens riktning, göra tydliga handlingsplaner, erbjuda nyttig kompetensutveckling, reflektera över avvikelsehanteringen och bättrar på sina orsaksanalyser.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit under din tid som kvalitetsprofessionell?

– Jag är stolt över att jag från början gick min egen väg och insisterade på att bygga saker tillsammans med kunden, och att kunden drog nytta av det vi utvecklade. I stället för att skriva en tre sidor lång rutin för hur man bedömer leverantörer så gjorde vi en checklista. Då tyckte revisorerna att ledningssystemen vi skapade var alldeles för tunna och ifrågasatte deras validitet. Revisorerna behandlade mig som om jag var något katten hade släpat in på den tiden, men jag ifrågasatte dem och bad dem att gå ut och fråga människorna i verksamheterna om något funkade, i stället för att dra slutsatsen att saker och ting inte funkade.

Viktigast att leva som man lär

Även om det var av en slump som Åsa Lindow gled in på konsultbanan så är det ingen slump att Clarendo finns kvar så här många år senare, berättar hon. Tack vare sin akademiska utbildning, studier i arbetspsykologi och coach-certifiering anser Lindow sig behärska en samtalsteknik som lett till att hennes kunder engageras och inspireras.

– Det leder till att de gör det de ska.

Vilka är dina andra framgångsfaktorer?

– Mitt stora intresse för affärsutveckling, ledarskap och organisation. Jag vet inte hur många böcker jag har läst om ledarskap. Och sen är min roll som vd på Clarendo viktig, för även om detta är ett litet bolag så ansvarar jag för att leda och styra. Jag kan förstå ledningens utmaningar, så när jag träffar en vd så vet jag på vilket sätt de kan dra nytta av att jobba med Iso. Clarendo är också certifierat, för att leva som vi lär.

Hur gör du för att engagera hela ledet – alltså även de ”på golvet”?

– Det beror ju helt på vilka förändringar som behöver göras. Nu blir det här kanske lite kontroversiellt, men alla behöver inte förstå vad Iso 9000 är. Det känns helt meningslöst i mitt huvud. Däremot ska alla förstå hur de påverkar kvaliteten, och det gör man ju genom att ställa frågor. För mig föds engagemang av engagemang. Och förändring måste komma från individen. Organisationen måste skapa en medvetenhet kring arbetsuppgiften, och vad som krävs för att tillföra.

Hur gör du för att förhindra att utvecklingsarbetet upphör när du lämnar en kund?

– Man måste se till att det som skapas tillsammans med kunden är något som kunden faktiskt vill jobba med. Där kommer coachandet in i bilden. Man måste se kundens behov och utveckla arbetssätt efter de behoven. Kunden är egentligen den som ser till att komma fram till den förändring som behöver göras, genom att jag ställer frågor. Och när kunden ser nyttan med förändringarna så kommer arbetet att fungera över tid, säger Åsa Lindow.

”Ständiga försämringar är vanligare”

När det kommer till frågan om ständiga förbättringar så suckar Åsa Lindow. För henne är det aningen uttjatat.

– För mig är det ingen rutin, utan snarare resultatet av strukturerade drivkrafter som är satta i system. I Iso 9000 har vi avvikelsehanteringen som drivkraft, och det genererar ständiga förbättringar. Det är det som är så himla bra med standarden, att man inte behöver uppfinna hjulet!

Om avvikelsehanteringen fungerar så kommer förbättringarna efter. Och om inte så ökar risken för ständiga försämringar.

– Det är verkligen inte helt ovanligt. Ständiga försämringar är vanligare än ständiga förbättringar… Men nu är jag för krass.

Efter 30 års arbete med standarder ser Åsa Lindow det som sitt uppdrag att rädda standarders rykte, som befläckats med åren. Hon är trött på vd:ar, ledningar och revisorer som ifrågasätter dokument eller kräver mer dokumentation.

– Det är så mycket tyckande! Det är inte meningen, för vi alla jobbar ju efter en standard. Om alla tycker olika så finns det inte längre en standard.

Om Åsa Lindow vann utmärkelsen Årets Kvalitetsprofil 2024 så hade hon nyttjat den till att försöka lyfta sitt angreppssätt vad gäller standarder.

– Då kanske jag får möjlighet att berätta om mina erfarenheter i större skala. Jag vill verkligen vara med att stärka förtroendet för Iso, kvalitet, ledningssystem och certifiering. Vi på Clarendo har som mål att förändra branschen. Det kommer vi nog inte lyckas med, men ambitionen finns där!

Åsas

Lyckat/ misslyckat

Ett projekt som jag tycker gick jättebra:

En gång blev jag kontaktad av en vd som berättade att sin KMA-ansvarige hade sagt upp sig. Han frågade mig vad han skulle göra, varpå vi diskuterade alternativen. När jag berättade om min syn på ledningssystem och om Clarendos sätt att jobba på så förstod han direkt vad han behövde göra. Han behövde inte anställa en ny KMA-ansvarig, utan han behövde leda och styra på ett sätt som gjorde det möjligt för ledningssystemet att leva, oberoende av vem som jobbar. Han gjorde så att ägandet av ledningssystemet hamnade hos företaget och ledningen. Det var jätteroligt!

Ett projekt som jag tycker var ett misslyckande:

Jag kan inte säga att jag upplevt ett misslyckande, men däremot finns där många utmaningar man stöter på! Den största utmaningen är den felaktiga bilden av Iso. Jag känner hela tiden att jag jobbar i motvind.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste