Magkänslan är vår största konkurrensfördel

Lyssna till din magkänsla. Den är vår tids största konkurrensmedel, skriver författaren och coachen Emma Pihl.

Vad har personer gemensamt som har ’talang’ eller som har ’hamnat i sitt rätta element’? Jag hävdar att de har lyssnat till sin inre röst och haft självkänsla och mod nog att våga följa sin magkänsla – vår tids största konkurrensfördel! Kompassen i magen har oftast rätt. Och ju mer du lär känna den, desto mer vägledning kan den ge dig.

Jobbet är attraktivt, statusfyllt, troligen utvecklande och äntligen ditt. Ändå är det något som inte känns helt rätt. Troligtvis är det magkänslan som gör sig påmind. Ju större och mer livsavgörande ett beslut är, desto viktigare är det att lita på sin inre röst. Annars riskerar man att hamna i situationer som kostar energi eller på jobb man inte trivs med.

När tiden är knapp, valen oändliga, fakta svämmar över oss från alla håll och de logiska resonemangen visar att båda alternativen kan vara rätt är magkänslan ett verktyg att ta på fullaste allvar. Magkänslan är en undermedveten känsloförminnelse som är grundad på våra minnen, tidigare erfarenheter och en förmåga att dra slutsatser utifrån vår innersta vilja och vad som långsiktigt är bra för oss.

I mitt yrke som professionell coach möter jag alldeles för många människor som låter magkänslan stryka på foten till förmån för andras vilja, omvärldens förväntningar och längtan efter yttre belöningar.

När du går i magkänslans riktning och både känsla och vilja jobbar åt samma håll får du en helt annan motivation. Själv är jag driven och framåt men jag märker direkt när jag följt vilja och logiska resonemang om magkänslan inte är med. Sällan men ibland händer det att min magkänsla har fel. Men när jag följer den mår jag så mycket bättre tills jag upptäcker mitt felaktiga val. Och efter upptäckten har jag en helt annan kraft att hantera situationen.

För att höra magkänslan krävs reflektionstid och träning i att känna inåt. För att våga följa den krävs mod och självkänsla.

För att inspirera dig till att ta nästa steg i att utveckla ditt största konkurrensverktyg utmanar jag dig att fråga dig: Hur känns det när magkänslan sätter sig på tvären? Och när magen tycker att du gjort rätt val? Låt magen ha dina svar och din riktning!

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.