Nu är sökandet efter årets Lean-vinnare igång: ”Finns en röd tråd”

Lean Processen bakom att ta fram ett av kvalitets-Sveriges mest ärofyllda priser är i gång. I dagarna börjar Lean Forum sålla bland de nominerade till Svenska Leanpriset 2024.
– Den här tävlingen bidrar till engagemang och utökat ägendeskap, säger Lena André.

Nu är sökandet efter årets Lean-vinnare igång: ”Finns en röd tråd”
Foto: Stockadobe

Sedan 2008 har Lean forum delat ut utmärkelsen Svenska Leanpriset för att lyfta fram förebilder som inspirerar till en stark Lean-utveckling. I fjol vann Volvo Construction Equipment i Hallsberg, och 2022 gick Orbit one segrande ur. Nu sitter Leanpris-komittén vid Lean forum och går igenom nominerade verksamheter, för att därefter välja ut ett litet antal finalister. Men hur många de nominerade är, det är något av en sekretessklassad uppgift.

– Vi uppger aldrig hur många nominerade det är, men det jag kan säga är att vi historiskt sett har en ganska stor bredd gällande typ av verksamheter. Det är inte alls bara industriföretag som många spontant föreställer sig, säger Lena André, industriutvecklare på IUC Väst och ansvarig för prisutdelningen.

2018 vann hennes tidigare arbetsplats Parker Hannifin Svenska Leanpriset. Hon minns tillbaka på det tillfället med värme.

– Man blev så otroligt stolt över att vårt arbete faktiskt gjorde skillnad och syntes, säger hon.

Om ungefär en månad offentliggör Lean Forum årets finalister men redan nu kan Lena André avslöja att det brukar gemensamma nämnare hos de som kammar hem priset.

– Det finns en röd tråd. Det är verksamheter som har en ledning som verkligen tror på det långsiktiga Lean-arbetet. Företag och organisationer som förstår att man behöver prioritera Lean, och skapa rätt grogrund för den typen av jobb för att sen kunde skörda frukterna. Vi brukar säga att Lean-kulturen inte sitter i väggarna – den sitter i människorna, för det är människor som bygger en kultur, säger hon.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste