Vissa kan inte komma hem från jobbet fort nog. Aleris nya kvalitetschef, Frida Ekeberg, är inte en av dem.
– Jag vill inte gå hem från jobbet och känna mig klar med det. Jag vill att jobbet aldrig tar slut, säger hon.
Hon är i grunden logoped och tyckte att utbildningen på Karolinska institutet visserligen var fantastisk men att själva yrket inte var stimulerande nog.
Hon ville ha ett klurigare yrke vars arbetsuppgifter hon kunde bära med sig i huvudet var hon än befann sig, och vända och vrida på för att hitta nya sorters lösningar. Hon gick en Lean-kurs och gillade filosofin, men inte heller det var mättande.
– Jag kände att det måste gå att göra mer av de här strategierna och jag ville få en större möjlighet att påverka. Så jag sökte en helt fantastisk magisterexamen, nämligen kvalitetsteknik på Mittuniversitetet, säger hon.
Nu hade hon hittat hem. Hon fick träffa människor från såväl stålindustrin som arbetsmiljöverket och kände sig oerhört inspirerad. De senaste åren har Frida Ekeberg arbetat som verksamhetsutvecklare och informationsstrateg inom Region Stockholm.
– Det arbetet handlade mycket om att tillgängliggöra kvalitativa data till vårdens chefer för att kunna fatta datadrivna beslut. Jag var egentligen inte ute efter ett nytt jobb men blev tipsad om att Aleris sökte en kvalitetschef. Det som hände under anställningsintervjun gjorde att jag verkligen kände att jag behövde tacka ja till jobbet, säger hon.
För första gången i sitt yrkesliv mötte Frida Ekeberg en ledningsrepresentant som formulerade begreppet kvalitet på samma sätt som hon själv gör.
– Det var Aleris vd som under anställningsintervjun sa att kvalitetsrollen handlar om en balans mellan att driva utveckling och skapa värde, men också att säkerställa lagefterlevnad och hög patientsäkerhet. Att höra högsta ledningen uttrycka sig så, och verkligen visa att man förstår värdet av kvalitet, det fick mig att känna att jag skulle få alla förutsättningar i världen att göra skillnad.
Mer än bara deviser
Hon har nu varit på Aleris i drygt en månad och trivs som fisken i vattnet för hon märker att kvalitetstänket präglar hela kulturen.
– Vi finns här för att skapa värde för patienter och medarbetare, även vi som arbetar på en övergripande funktion.
För att kunna uppfylla och överträffa patienters, beställares och intressenters behov behöver man förstå behoven fullt ut, förklarar Frida Ekeberg.
– Annars blir det lätt att man skapar en agenda som inte är förankrad i verksamheten. Det finns ju väldigt tydliga lagkrav som vi ska förhålla oss till, men vi behöver också förstå vilken typ av stöd en verksamhetschef behöver tillexempel – för att säkerställa att det verkligen är lätt att göra rätt ute i verksamheten, säger hon.
En utmaning som just nu står högt upp på Frida Ekebergs dagordning är att koppla ihop det strategiska kvalitetsarbetet med det operativa, för att skapa ett mer självklart kvalitetsflöde.
– Vi har en koncernledning som sätter tydliga planer, men hur får vi ner dessa hela vägen ner till golvet. Och tvärtom, hur får vi svaren från de på golvet hela vägen upp igen? Jag vill också att vi ska bli bättre på att se helhetsbilden och i alla avseenden känna att de saker vi gör är för att förbättra situationen för våra patienter, inte bara av gammal vana, säger hon.
Mjuka delen av hörnstensmodellen
Hur känner då den nya kvalitetschefen kring mättnadsnivån i yrket? Får hon lov att ständigt utmanas, så som hon önskade? Ja. Inte minst då kvalitetsfunktionen har fått en ny och uppdaterad form, förklarar hon.
När Frida Ekebergs var nyexaminerad var det främst förhållningsättet Total Quality Management som präglade branschen, och till stor del även hörnstensmodellen. Hon upplever att de mjukare värdena av hörnstensmodellen är mer framträdande nu än tidigare.
– Historiskt sett har det handlat väldigt mycket om kontroll – idag är det ett större fokus på värdeskapande. Jag gillar att vi idag fokuserar mer på ett samskapande inom organisationen, för kvalitetsfunktionen är inte en isolerad ö som ensam ska skapa kvalitet.
För att framgångsrikt kunna driva medarbetarengagemang behöver man göra kvalitet lättillgängligt, förklarar Frida Ekeberg. Området är nämligen täckt av något mytomspunnet ”komplicerat” filter, med ett ständigt koketterande kring verktyg och modeller – när det i själva verket inte alls behöver vara särskilt svårt.
– Vi ska bli bäst på att möta behov och förväntningar, och för att lyckas med det behöver man omsätta de orden till något konkret – något som är relevant för varje enskild medarbetare i alla roller och alla lägen.