Offentliga sektorn allt intressantare som arbetsgivare bland unga

Arbetsgivarvarumärke Offentliga sektorn knappar in som drömarbetsgivare bland Sveriges studenter och akademiker i början av karriären, young professionals.

Offentliga sektorn allt intressantare som arbetsgivare bland unga
Det är framför allt viljan att bidra till samhället som lockar unga till offentliga sektorn, säger Julia Granström, Academic Work.

Intresset för att jobba i offentliga sektorn ökar.  Den årliga undersökningen som Academic Work genomfört tillsammans med Kantar Sifo listar de 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige 2020. Fortfarande är it-bolag som Apple, Google och Spotify rankade i topp som drömarbetsgivare. Men det är offentlig sektor som trendar.

– Vi ser ett ökat intresse för arbetsgivare inom den offentliga sektorn, säger Julia Granström som är ansvarig för undersökningen på Academic Work.

Google, Apple och Spotify är de företag som Sveriges studenter och akademiker i början av karriären helst vill arbeta hos. Att det är just dessa företag som placerar sig topp 3 på listan över Sveriges 100 mest attraktiva arbetsgivare är inte oväntat. De är välkända, innovativa och ständigt aktuella. Det är istället längre ner på listan som en stark trend utmärker sig.

– Årets undersökning visar att arbetsgivare som Försvarsmakten, Skatteverket och andra statliga organisationer blir allt mer populära hos morgondagens arbetskraft. Det är framför allt viljan att bidra till samhället som lockar, vilket gör att intresset för den offentliga sektorn ökar jämfört med tidigare år. Viljan att bidra till samhället syns också i trenden att miljöorganisationer och arbetsgivare med klimatfokus fortsätter att klättra på listan, berättar Julia Granström.

Tryggt och stabilt

Den offentliga sektorn är förknippad med en trygg anställning men också ekonomisk stabilitet. Det är aspekter som blivit allt viktigare under våren i takt med att pandemin skapat oönskade konsekvenser på arbetsmarknaden.

– Den svenska arbetsmarknaden har likt många andra påverkats av pandemin, och det är många delar av samhället som behöver den offentliga sektorns stöd. Young professionals ser därför inte den offentliga sektorn enbart som en trygg arbetsgivare, man vill också hjälpa till där arbetskraften behövs som mest, säger Markus Åberg som är strategisk rådgivare på Academic Work.

Coronakrisen har lett till att organisationers arbetsgivarvarumärken blivit synade som aldrig förr. I undersökningen, som genomfördes i början av pandemins utbrott i Sverige, uppger målgruppen att arbetsgivarnas hantering av krisen kommer att påverka deras attraktivitet såväl kortsiktigt som långsiktigt.

Jag tror att det kommer vara lätt att se vilka arbetsgivare som tar väl hand om sin personal efter denna kris jämfört med de företag som enbart fokuserar på ekonomiska resultat

Så lyder ett citat från young professional om hur coronakrisen påverkat i valet av arbetsgivare.

Hur väl arbetsgivare hanterat krisen och levt upp till sina arbetsgivarlöften ser alltså ut att kunna påverka deras attraktivitet hos young professionals även efter det att krisen är över.

Topplistan 2020:

  1. Google
  2. Apple
  3. Spotify
  4. Netflix
  5. Ikea
  6. Microsoft
  7. Dice
  8. Afry
  9. Volvo Group
  10. IBM

Läs hela undersökningen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.