De 10 viktigaste faktorerna när unga väljer jobb

Arbetsgivarvarumärke Att få en bra chef är inte längre lika viktigt när studenter och akademiker i början av karriären ska välja arbetsgivare. Det visar Academic Works senaste undersökning där andra kriterier nu toppar listan.

De 10 viktigaste faktorerna när unga väljer jobb

Det är femte året i rad som Academic Work gör undersökning Young Professional Attraction Index (YPAI) tillsammans med Kantar Sifo. Drygt 7 000 unga i karriären har svarat på frågan om vad som är viktigast vid valet av arbetsgivare.

Undersökningen visar att ”Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö” värderas allra högst. Med ”Bra arbetsmiljö” syftar målgruppen i detta fall inte på den fysiska arbetsmiljön utan på den sociala. Det är med andra ord relationerna på arbetsplatsen som står i fokus när unga väljer arbetsgivare.

Julia Granstrom.

– Företag som lyckas skapa en god arbetsmiljö och dessutom vet hur de ska förmedla detta till potentiella medarbetare har ett försprång i jakten på nya medarbetare. Många arbetsgivare låter HR och rekryterande chefer berätta hur det är att jobba hos dem. Lyft istället fram medarbetarnas egna erfarenheter, det ger en mer trovärdig bild av företaget och den sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work i en kommentar.

Trygghet viktigt

En nykomling på årets lista är ”Trygg anställning” som hamnar på en sjätte plats. Denna faktor har varit med på topplistan även tidigare år men då under definitionen ”Trygga anställningsvillkor”.

– Begreppet ”Trygg anställning” definieras nu bredare av målgruppen. Det handlar inte längre endast om anställningsvillkoren utan också om likabehandling, mångfald, jämställdhet och möjlighet till långsiktig utveckling, säger Julia Granström.

Läs även: Talangjakten i fokus på SPP.

Hon menar att årets undersökning visar att det är kandidaternas marknad och att många företag redan har insett detta men fortfarande är det många som behöver prioritera det långsiktiga kompetensbehovet och arbetsgivarvarumärket i sin affärsplan.

De viktigaste faktorerna vid val av arbetsgivare

  1. Trevliga kollegor/bra arbetsmiljö.  62 procent.
  2. Bra lön och förmåner.  55 procent.
  3. Intressanta och utmanande arbetsuppgifter. 55 procent.
  4. Bra chef och ledarskap.  52 procent.
  5. Goda utvecklingsmöjligheter. 47 procent.
  6. Trygg anställning. 37 procent.
  7. Flexibel arbetsplats och arbetstid. 37 procent.
  8. Geografiskt läge/närhet till hemmet. 28 procent.
  9. Företagets värderingar och kultur. 27 procent.
  10. Tydliga förväntningar och mål.  22 procent.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.