Unga akademiker vill förbättra världen genom fordonsindustrin

Arbetsgivarvarumärke Fyra fordonstillverkare finns med på topplistan över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare från Academic Work. Enligt analysen talar resultatet för att unga ser en möjlighet att bidra till hållbarhet genom cool teknik. Google toppar liksom tidigare listan.

Unga akademiker vill förbättra världen genom fordonsindustrin

Sverigerelaterade Volvo Group, Volvo Cars och Scania samt amerikanska Tesla ligger alla på tio-i-topp när studenter och akademiker i början av sin karriär rankar Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019.

– Det är en bransch där man får arbeta med den senaste och coolaste tekniken. Samtidigt bidrar man till samhällsutvecklingen och till en omställning mot mer miljövänliga transportmedel – det vet vi attraherar, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work, som står bakom Young Professional Attraction Index, YPAI, i samverkan med Kantar Sifo.

Unga studenter och akademiker har fått rangordna arbetsgivare utifrån tre kriterier; övergripande rykte, upplevd framgång samt huruvida de unga kan tänka sig att arbeta där.

Stora förändringar, men Google ohotat

Sedan Academic Work började göra mätningarna 2015 har det varit stor omsättning bland arbetsgivarna som kvalar in på topp-100-listan. Ungefär 25 procent byts ut varje år. Även om ombytligheten verkar vara stor generellt har dock Google varje år hamnat allra högst.

– Det är viktigt att inte försöka efterlikna andra, utan i stället säga det som gör den egna organisationen unik och skapa en egen identitet, säger Julia Granström.

Läs även: Talangjakten i fokus på SPP

Från Googles sida lyfter man fram rekrytering och tolerans mot misslyckande som framgångsfaktorer.

– De främsta anledningarna till att vi har lyckats bygga en så stark kultur är att vi från första början insett att rekrytering är bland det viktigaste vi gör och investerar mycket tid och resurser i detta. Vi är också oerhört transparenta och ger våra anställda en röst och en trygghet att våga prova, utmana och misslyckas, säger Martin Eriksson, Staffing Business Partner på Google i ett uttalande.

100 företag rangordnade

Drygt 7000 personer deltog i den svenska delen av studien 2019, som inleddes med en nomineringsomgång med öppna svar, där även arbetsgivare utanför Sverige kunde uppges. Därefter har 100 arbetsgivare rangordnats i ett attraktivitetsindex, varav de med högst poäng listas nedan.

 1. Tio-i-topplistan, YPAI 2019
 2. Google 72,42
 3. IKEA 66,83
 4. Spotify 65,94
 5. Microsoft 65,65
 6. Apple 64,96
 7. Tesla 63,37
 8. NASA 63,18
 9. Volvo Group 62,39
 10. Volvo Cars 6010
 11. Scania 58,8

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.