Forskaren Torbjörn Åkerstedt, senior professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, menar att det finns många skäl som talar för äldre i arbetslivet.
Äldre i arbetslivet piggare än yngre
Human Resources
Det är dags att uppvärdera äldre inom arbetslivet. Faktum är att vi blir piggare med åren och även bibehåller den kognitiva förmågan, visar färsk forskning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I en långsiktig studie har man under åtta år följt omkring 5 000 personer i olika åldrar och kommit fram till att bland annat tröttheten minskar med åren.
Trots att man i takt med stigande ålder sover kortare och sömnen blir ytligare blir man piggare. Störst är skillnaden om man jämför 60-plussarna med 25 – 30 åringarna, konstaterar Torbjörn Åkerstedt:
– Å andra sidan är äldre medvetna om att det inte är hållbart att slarva med sömnen. Att sitta uppe på nätterna eller att vara ständigt nåbar via mobilen påverkar givetvis sömnkvaliteten, säger Torbjörn Åkerstedt.
Kognitiv förmåga
En annan förklaring till ökad trötthet och störd sömn är att många ungdomar känner en större stress och ökade psykosociala krav i sin vardag.
– Ungdomarna har fortfarande en massa nya saker att lära sig, vilket kräver energi av hjärnan. De äldre har redan lärt sig det mesta som är relevant, förklarar Torbjörn Åkerstedt.
Den kognitiva förmågan minskar heller inte förrän högre upp i åren, visar andra studier. Först efter 75-årsåldern börjar den trappas ned.
Forskarna menar därför att det är hög tid att omvärdera inställningen till äldre i arbetslivet.
– Sverige är ett av världens mest åldersdiskriminerande länder, även om det förekommer överallt. Redan i 45-årsåldern har många svårt att hitta ett nytt jobb på grund av åldern. Det är attityder som måste förändras, fastslår Torbjörn Åkerstedt.
Svårt att byta jobb
Att svårigheterna att byta jobb stiger i takt med ökat ålder bekräftas även av Folkuniversitetets årliga barometer ”Mitt i karriären” som handlar om 40 – 55-åringarnas syn på arbetslivet och som presenterades nyligen.
Undersökningen visar att över hälften av de yrkesverksamma mellan 40 och 55 år gärna vill byta jobb, men samtidigt upplever 42 procent av de svarande hinder på grund av åldern. Den grupp som helst vill byta jobb är tjänstemän med personalansvar.
Läs även: Fler äldre än yngre vill driva företag.
Det yrkesmässiga självförtroendet är generellt också väldigt gott. Över sex av tio ser det inte alls som en utmaning att hålla samma höga tempo som de yngre kollegorna. Sju av tio skulle gärna också vara mentor åt en yngre kollega för att få möjlighet att dela med sig av sina yrkeskunskaper. Hela 66 procent kan tänka sig jobba efter pensionen.
Krävs en strategi
För att motverka åldersdiskriminering och kunna hantera arbetskraft i olika åldrar krävs att företag och organisationer har en hållbar strategi, betonas i den studie som presenterades av forskaren Mikael Widell Blomé, institutionen för designvetenskaper vid Lunds universitet tidigare i år.
Läs även: Arbetsgivare tror att äldre inte är tillräckligt produktiva.
Visserligen har äldre arbetstagares ställning förbättrats de senaste åren. Det gäller främst äldre med specifik kompetens som är eftertraktade. Men fortfarande finns uppfattningen att äldre medarbetare både medför ökade kostnader och att de har sämre produktivitet.
– För att motverka negativa attityder till medarbetare i olika åldrar krävs en etablerad strategi för åldershantering. Det spelar inte så stor roll vad man har för strategi, bara man har en – det gör att man i alla fall uppmärksammar frågan, kommenterar Mikael Widell Blomé.