Globala företag lägger i genomsnitt 9,24 dagar på att sortera bland irrelevanta ansökningar per varje vakant tjänst på grund av ökningen av AI-genererade CV:n. Det visar en en ny global Remote-undersökning med 4 000 svarande företag i över tio länder.
Ökning av AI-fusk i svenska rekryteringsprocesser – leder till förlorad kompetens
AI
En ny global undersökning visar att 82 procent av de svarande företagen hade tagit emot AI-genererade och okvalificerade cv:s. Många uppgav också att utvecklingen försvårar arbetet med att bromsa ett tilltagande kompetenstapp.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Vid en enskild rekrytering svarar 39 procent av de svenska företagen att de behöver sex till tio arbetsdagar för att gå igenom ansökningar utan relevans för rollen. Samtidigt upplever de svarande företagen att de står inför en växande kompetenskris när det gäller att fylla sina roller effektivt.
86 procent av de svarande svenska företagen säger att de har tagit emot ett växande antal okvalificerade ansökningar under de senaste sex månaderna, och mer än fyra av fem – 82 procent – har mottagit AI-genererade CV:n med falsk information. Trots fler sökande än någonsin kämpar alltså många svenska företag med att hitta kandidater med rätt kompetens och 43 procent svarar att det tar mellan tre till fyra månader att fylla en position på mellannivå. Detta leder i sin tur till högre rekryteringskostnader samt missad toppkompetens.
– Tillväxten av AI-drivna verktyg och massansökningstaktiker har lett till ett överflöd av ansökningar, vilket gör det svårare för HR-avdelningar att identifiera toppförmågor. Nyckeln ligger inte i att avfärda AI, utan att använda det strategiskt – vi ser fler och fler som utnyttjar AI för att effektivisera rekrytering, verifiera kompetens och för att nå genom bruset, kommenterar Job van der Voort, vd på Remote.
Mer om studien
Undersökningen genomfördes av Censuswide på beställning av Remote under augusti 2024 och är baserad på intervjuer med 4 126 företagsledare (direktörsnivå och ovan) med beslutsansvar för rekrytering av personal i USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Spanien, Australien, Sydkorea och Japan.