Plåstra om de själsliga såren

Arbetsmiljö Den gröna första hjälpen-lådan finns på de flesta arbetsplatser. Men hur plåstrar ni om de själsliga såren? Nu testas en förbandslåda för psykisk ohälsa.

Plåstra om de själsliga såren

EON i Malmö och Swedbank i Stockholm är två av företagen som testar världens första förbandslåda för psykisk ohälsa. Bakom förbandslådan står kampanjen Hjärnkoll som jobbar för att synliggöra psykisk ohälsa i arbetslivet.

– Trots att psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken så utgår få arbetsplatser från det. Den nya förbandslådan gör det enklare att agera i början av en psykisk ohälsa och kan förhindra en sjukskrivning, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll, i ett pressmeddelande.

Med hjälp av förbandslådan kan medarbetaren göra en självskattning av sin hälsa, med syfte att fånga upp tidiga tecken på psykisk ohälsa. Telefonnumret till en hjälplinje står på lådan och tanken är att den ska monteras upp lite avskilt på arbetsplatsen. Vid årsskiftet utvärderas den psykiska förbandslådan av de företag som testat den.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.